Coevorden verrast plannen Duits windpark

| 29 februari 2016

Een inwoner van Weijerswold (Stoffers) over het feit dat een windpark met 120 m tiphoogte en net over de grens in Duitsland staat vervangen moet worden. De nieuwe windturbines hebben meer vermogen maar zullen ook hoger worden aldus RTV Drenthe. Stoffers vindt dat onacceptabel.

Een aantal inwoners van Weijerswold heeft afgelopen dinsdag een plan voor een viertal nieuwe windturbines gepresenteerde. Die molens helpen de gemeente Coevorden bij de opdracht van het Rijk om vijftig megawatt aan windenergie op te wekken. Over de precieze locatie van het Nederlandse park is een jaar lang onderhandeld tussen omwonenden en initiatiefnemers. In de afspraken is rekening gehouden met de afstand tot de huizen en ook met de afstand tot het huidige Duitse windpark.

Als de windturbines in Duitsland twee keer zo groot worden heeft dat ook gevolgen voor de Nederlandse plannen. Volgens Rob Rietveld van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines liggen die parken dan te dicht bij elkaar. “Die grote turbines nemen de wind uit de wieken van turbines die er achter staan. Dan zijn de Nederlandse molens niet meer rendabel.”


De gemeente Coevorden is verrast door de Duitse plannen. Wethouder Jeroen Huizing hoorde het niet via officiële kanalen maar via-via. Na enig aandringen mag de gemeente nu ook meepraten in Duitsland. “Wij zullen inzetten op het verder verschuiven van de Duitse molens als die groter worden dan de huidige molens.” Dat kan volgens Huizing, omdat er in het Duitse plan ook minder windmolens komen dan er nu zijn.

Rob Rietveld van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) denkt dat de grotere Duitse windmolens ervoor kunnen zorgen dat het Nederlandse park niet doorgaat. “Het is hoogst twijfelachtig”. Wethouder Huizing denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen en rekent op goed overleg. “Maar zeg nooit nooit”

Eén van de initiatiefnemers van het Nederlandse park, Raedthuys, gaat er vanuit dat de vier windmolens bij Weijerswold er gewoon komen.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.