DE: EWE en AWS joint venture Alterric officieel van kracht

| 29 maart 2021
AWS en EWE AG lanceren joint venture Alterric

Heiko Janssen (AWS) en Stefan Dohler (EWE)

De door Aloys Wobben Stiftung (AWS) en EWE AG opgerichte joint venture Alterric is sinds vrijdag 26 maart officieel actief geworden. Het nieuwe bedrijf richt zich op het projectmanagement en de exploitatie van onshore windenergieprojecten. De partners willen met Alterric een van de leidende producenten van groene energie in Duitsland en Frankrijk te worden en ook in andere landen te groeien.

De twee Duitse windenergie pionieren ondertekenden in december 2020 al een aandeelhouders- en investeringsovereenkomst. De nieuwe joint venture was achter nog onder voorbehoud van de gebruikelijk goedkeuring van de relevante autoriteiten. AWS (enig aandeelhouder van turbinefabrikant Enercon) en EWE hebben elk 50 procent van de aandelen in Alterric. Het bedrijf wordt geleid door EWE, terwijl de AWS de raad van commissarissen zal voorzitten. Het interim-management wordt geleid door Jan-Knut Brune en dr. Urban Keussen.

Pipeline van over 9.400 MW

Eerder werkten AWS en EWE al samen aan de ontwikkeling van glasvezelnetwerken. De twee partijen bundelen nu de krachten om samen verder te kunnen groeien in de onshore wind sector in Duitsland en de rest van Europa.

De bestaande windparken en onshore projecten van ENERCON en EWE zijn ondergebracht in de uit 200 medewerkers tellende joint venture. Daarmee heeft Alterric een portefeuille van in totaal meer dan 2.300 megawatt geïnstalleerd vermogen. Daarnaast heeft het een projectpipeline van meer dan 9.400 megawatt. Het bedrijf is daarmee marktleider voor wind op land in Duitsland.

Toekomstdoelen

AWS en EWE geven aan met Alterric jaarlijks meer dan 200 megawatt toe te voegen en de portefeuille uit te breiden tot maximaal vijf gigawatt in 2030. In 2030 zijn investeringen gepland van in totaal ongeveer vier miljard euro.

Daarbij zal Alterric niet alleen haar eigen portfolio van windturbines in de kernmarkten uitbreiden, maar ook projecten voor klanten ontwikkelen. Alterric opereert onafhankelijk en is niet geïntegreerd in de organisatiestructuren van de moedermaatschappijen. Het zal zich ook niet aan fabrikanten binden bij het realiseren van haar projecten.
Naast de gezamenlijke activiteiten in onshore wind kijken de bedrijven ook naar verdere mogelijkheden die de energietransitie biedt.

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd, Windenergie

Reacties zijn gesloten.