Eemshaven wordt ‘superbatterij’ voor windenergie

| 29 maart 2016

In de Eemshaven wil NUON de Magnum gascentrale tot een superbatterij waar overtollige zonne- en windenergie wordt opgeslagen. Opslag van energie in de vorm van ammoniak wat uniek is in de wereld. En naar verwachting over 5 jaar te introduceren en rond 2025 zal de ammoniakcentrale in werking zijn.

Op momenten dat er meer energie van de zon of wind wordt geproduceerd, gebruikt Nuon deze stroom om uit lucht stikstof te maken en uit water waterstof. En hieruit wordt weer ammoniak gemaakt. Deze ammoniak wordt dan weer in een grote tank opgeslagen en als er extra stroom nodig is wordt de ammoniak in turbines verbrand en je hebt dan weer stroom. Hierbij komt alleen stikstof en waterdamp vrij.

Bij het maken en vervolgens weer verbranden van ammoniak gaat wel energie verloren. Nuon verwacht dat het hele proces een rendement heeft van zo’n 40 tot 45 procent.

De Magnumcentrale van Nuon kan ook op kolen draaien, maar Nuon besloot eerder al om dat in ieder geval tot 2020 niet te gaan doen. Nu het een ammoniakcentrale moet worden, zal de centrale definitief nooit kolen gebruiken.

Bron: Nos

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.