Eerste torendelen in Windpark Den Tol gehesen

| 29 september 2021

Foto: Tonny Bosman Bron: Green Trust

Deze week zijn de eerste torendelen gehesen in Windpark Den Tol in het buitengebied bij Netterden, in de gemeente Oude IJsselstreek. De initiatiefnemers verwachten dat de negen windturbines begin volgend jaar draaien.

In Windpark Den Tol komen negen windturbines te staan. Het gaat om Nordex N117 windturbines met elk een tiphoogte van 183 meter en 3,6 MW vermogen. De eerste torenonderdelen werden begin september al aangeleverd en worden nu dus met enkele weken vertraging opgebouwd.

Dit zou deels te maken hebben met een fout bij de aanleg van de funderingen. De torendelen worden geplaatst op funderingsplaten. Die moeten zo aangesteld worden dat deze waterpas liggen. Om de funderingsplaten aan te vullen wordt beton gebruikt. Dit is niet helemaal goed gegaan waardoor het weer afgebroken en opnieuw opgebouwd moest worden, zo vertelt Frank Simmes, directeur van het windpark, in een interview met Regio8.

Windpark Den Tol is een initiatief van een aantal landbouwfamilies. Het windpark is ontwikkeld met ondersteuning van Windunie Development. De initiatiefnemers begonnen in 2001 al met de ontwikkeling. Het project heeft echter veel tegenslagen gekend in procedures. Zo kreeg het veel tegenstand van Stichting TegenWind(molens) en de Duitse natuurorganisatie NABU Naturschutzstation Niederrhein. Het windpark ligt namelijk ten noorden van het Natura 2000-gebied “Unterer Niederrhein” in Duitsland.

Kort geding

Op dit moment loopt er nog een kort geding tegen het windpark door stichting TegenWind(molens) die de bouw wil laten stopzetten. Deze diende op maandag 27 september bij de rechtbank in Arnhem. Hiervan volgt in 4 weken na de zitting de uitspraak.

Op zaterdag 2 oktober aanstaande houden de initiatiefnemers een open dag bij het windpark.

Tags: , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.