Eversource verkoopt aandeel in offshore windgebied in VS aan partner Ørsted en overweegt verdere verkoop

| 29 mei 2023

Ørsted heeft een overeenkomst getekend voor de overname van het 50%-belang van Eversource Energy in het niet-gecontracteerde federale offshore-windleasegebied met maximaal 4 GW aan capaciteit dat momenteel gezamenlijk eigendom is van de twee bedrijven.

Ørsted wordt daarmee na een zesjarige samenwerking volledig eigenaar van het gebied. Naast het gebied, dat zich in een vroeg stadium van ontwikkeling bevindt, omvat de overeenkomst ook contracten en partnerschappen voor belangrijke operationele activa in het noordoosten van de VS. De overeenkomst ter waarde van USD 625 miljoen versterkt Ørsted’s positie in offshore windenergie in het noordoosten van de VS.

Leasegebied

Het leasegebied, geïdentificeerd als Lease Area OCS-A 500 (Lease 500), bevat ongeveer 187.000 acres niet-bebouwde zeebodem voor offshore windenergie en heeft een potentiële capaciteit tot 4 GW. Dit leasegebied was toegekend aan Bay State Wind (Eversource en Ørsted). Als onderdeel van deze overeenkomst zal Ørsted contracten en leases voor strategische havenfaciliteiten en andere activa verwerven. Ørsted wordt volledig eigenaar van de partnerschappen met de Port of Providence, de Port of Davisville en Quonset Point, alle in Rhode Island, en met de New London State Pier in Connecticut. Ørsted wordt ook volledig eigenaar van het exploitatie- en onderhoudshub in East Setauket, New York, en van de charterovereenkomst voor het eerste in Amerika gebouwde offshore wind service schip, dat in aanbouw is bij Edison Chouest in Houma, Louisiana, en voor meer dan 50% voltooid is.

Strategische locatie

Lease 500 is strategisch voor Ørsted’s Amerikaanse offshore windportfolio. Naast de nabijheid van bestaande Ørsted-projecten, die bouw- en operationele efficiëntie creëert, biedt de locatie ook ondiep water en gunstige windsnelheden in vergelijking met andere locaties in de VS en wereldwijd. De locatie ligt ongeveer 40 km uit de kust van Zuid-New England en kan bovendien vier markten bedienen, waaronder Massachusetts, Rhode Island, Connecticut en New York.

Eversource kondigde vorig jaar aan dat het zijn offshore windenergieportefeuille aan het herzien was en overwoog om de desbetreffende activa te verkopen. Naast bovengenoemde overeenkomst met Ørsted,  heeft Eversource bepaald dat het op lange termijn in het belang van de onderneming is om de verkoop na te streven van zijn bestaande belang van 50% in zijn drie gecontracteerde offshore windprojecten in gemeenschappelijk bezit (South Fork Wind, Revolution Wind en Sunrise Wind).

Als onderdeel van de overeenkomst met Ørsted zal Eversource fiscaal eigen vermogen verstrekken voor het South Fork Wind-project. Het verkrijgen van fiscaal eigen vermogen is een kritieke mijlpaal voor South Fork Wind in de aanloop naar het plan om later dit jaar van start te gaan en duurzame energie te leveren. Eversource zal de onshore scopes van alle drie de projecten blijven ondersteunen tijdens de bouw, waardoor de continuïteit op lange termijn en het succes van de portefeuille worden gewaarborgd.

De overeenkomst is onderworpen aan de gebruikelijke sluitingsvoorwaarden en toetsing door de regelgevende instanties en zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2023 worden gesloten.

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.