GE’s Haliade-X turbine gecertificeerd voor tyfoongevoelige gebieden

| 29 april 2021

Haliade-X 12MW prototype in Rotterdam © GE

De Haliade-X offshore windturbine van GE Renewable Energy heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Certificeringsbureau DNV heeft het platform zijn tyfoon-certificering (Klasse T-certificering) gegeven.

Met de tyfoon-certificering is aangetoond dat deze Haliade-X varianten veilig en efficiënt kunnen opereren onder extreme windomstandigheden die vaak voorkomen in Azië maar ook in de VS, waar jaarlijks orkanen voorkomen. De Haliade-X, die in 2018 door GE is gelanceerd, is nu de krachtigste offshore windturbine met deze certificering.

De T-certificering volgt nadat de Haliade-X al eerder officiële typecertificering bij 12 MW en 13 MW ratings heeft ontvangen. Het prototype in Rotterdam, werkend op 13 MW, vestigde in oktober 2020 een nieuw wereldrecord door in één dag 312 MWh continu vermogen op te wekken.

GE heeft al verschillende orders voor het platform. De Haliade-X 13 MW wordt gebruikt voor de twee eerste fasen van het Dogger Bank Offshore Windpark in het VK. De Haliade-X 14 MW is geselecteerd als de voorkeurstechnologie voor de derde en laatste installatie van het Dogger Bank offshore windpark. De Haliade-X is ook geselecteerd als voorkeursturbine voor twee grote projecten in de VS: het 1.100 MW Ocean Wind offshore windpark en het 800 MW Vineyard offshore windpark.

Tags: , , ,

Category: Windenergie, Windmolens

Reacties zijn gesloten.