Global Wind Workforce Outlook 2024-2028 benadrukt opnieuw dringende behoefte aan snellere groei opleidingscapaciteit

| 29 november 2024

Tegen 2028 zullen er wereldwijd meer dan 532.000 technici nodig zijn om windparken te bouwen en te onderhouden, zowel onshore als offshore. Als de groei van het aantal beschikbare technici in het huidige tempo doorgaat, zal er naar verwachting een wereldwijd tekort aan geschoolde windtechnici ontstaan van 6-8%. Dit concludeert het Global Wind Workforce Outlook 2024-2028 rapport dat deze week is verschenen.

Het Global Wind Workforce Outlook 2024-2028 is een gezamenlijk rapport van de Global Wind Organisation (GWO) en Global Wind Energy Council (GWEC). In het rapport, dat officieel werd gelanceerd tijdens GWEC’s APAC Wind Energy Summit in Incheon, Zuid-Korea, geven zij een voorspelling over hoeveel windtechnici er nodig zijn voor de bouw, installatie, exploitatie en het onderhoud (C&I en O&M) van de verwachte wereldwijde windvloot tot 2028.

532.400 technici nodig eind 2028

Volgens GWEC Market Intelligence wordt verwacht dat de jaarlijkse toevoeging van windenergiecapaciteit aanzienlijk zal toenemen van 131 GW in 2024 tot 182 GW in 2028. In lijn met deze groei zal het totale aantal benodigde technici naar verwachting meer dan 532.400 bedragen.

Het aantal dat werkzaam is in het Construction and Installation (C&I) segment zal tegen 2028 naar verwachting 307.790 bedragen, waarvan 251.109 onshore en 56.681 offshore. Op dezelfde manier zal het totale aantal O&M-technici naar verwachting stijgen tot 224.623, waarvan 205.123 onshore en 19.500 offshore.

Vergeleken met het totale personeelsbestand in 2018, toen offshore windtechnici slechts 10.639 (2,6%) uitmaakten, is de vraag aanzienlijk gegroeid. In 2028 zal het aantal offshore technici naar verwachting meer dan zeven keer zo groot zijn, namelijk 76.181 (14,3%), wat een aanzienlijke groei weerspiegelt in zowel absolute aantallen als aandeel in het totale personeelsbestand.

Zorgen om haalbaarheid

Ongeveer 40% van alle benodigde functies zal moeten worden ingevuld door nieuwkomers. Afgezien van deze meetbare vacatures is er een groeiende bezorgdheid over het toenemende aantal laaggeschoolde werknemers dat het veld betreedt.

De noodzaak om de komende vijf jaar 212.000 extra technici aan te werven, suggereert een groot aantal mogelijkheden voor nieuw talent om vanuit voltijds onderwijs en een overstap vanuit andere sectoren in te stromen. Als gevolg hiervan benadrukt de Global Wind Workforce Outlook 2024-2028 opnieuw de dringende behoefte aan een snellere groei van de veiligheids- en technische opleidingscapaciteit om de verwachte tekorten in de toeleveringsketen op te vangen.

Opmerkingen bij het rapport

Dit rapport onderzoekt vier aspecten van personeelsontwikkeling in de windindustrie aan de hand van leidende vragen op het gebied van; vraag en aanbod, beleid, uitdagingen en technologie.

De productie-, ontmantelings- en repoweringsfasen en ondersteunende diensten voor de windindustrie, zoals transport en logistiek, vallen buiten het bereik van dit rapport, maar kunnen in toekomstige edities in aanmerking worden genomen als er gegevens beschikbaar komen, zo melden de opstellers. De prognose in het rapport voor opleidingsbehoeften is daarom slechts een fractie (zij het een grote) van het enorme aantal banen dat zal worden gegenereerd door de groei van windenergie wereldwijd.

De vooruitzichten bevatten ook tien landencommentaren om de discussie over het personeelsbestand en het overheidsbeleid in de volgende belangrijke en groeiende markten te verdiepen: Australië, Brazilië, China, Duitsland, India, Filippijnen, Republiek Korea, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten van Amerika. Ook nieuw in deze editie is een speciale bijdrage gesponsord door Beam genaamd Bridging the Gap: AI Innovation in Offshore Wind. Download hier het volledige rapport.

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.