Jumbo’s Fairpartner is onderweg met eerste TP’s voor Taiwanees Yunlin OWP

| 29 augustus 2020

De Fairpartner op weg vanuit de haven van Vlissingen © Jumbo

Jumbo’s MV Fairpartner is momenteel onderweg naar Taiwan om een ​​eerste lading transitiestukken (TP) te leveren voor het Yunlin offshore windpark. De verzending maakt deel uit van een groot transport- en installatiecontract dat Jumbo in juni 2019 heeft gekregen van Yunneng Windpower Co., een Taiwanese dochteronderneming van wpd AG.

Volgens het contract is Jumbo verantwoordelijk voor het transport van 40 monopiles en 120 monopile secties van Duitsland naar Taiwan en van 40 TP’s van Nederland naar Taiwan, evenals de installatie van 80 TP’s in het 640 MW Yunlin offshore windpark. Voor Jumbo was dit het grootste contract dat het bedrijf ooit had gekregen. De rederij meldt dat het hun K-klasse en J-klasse schepen, evenals andere derde partij HLV’s en dekschepen gebruikt voor de opdracht.

Op dit moment zijn 13 van de in totaal 16 monopile transporten al volledig afgerond. De Fairpartner is nu onderweg met de eerste lading TP’s, 10 in totaal. Elk van de TP’s weegt 460 ton, heeft een diameter van 8,6 m en een hoogte van 28 m. De Fairpartner behoort tot de J-klasse schepen van Jumbo. Samen met 3 andere J-klasse schepen (Fairplayer, Jumbo Javelin en Jumbo Jubilee) en 2 K-klasse schepen (Jumbo Kinetic en Fairmaster) vertegenwoordigen ze 6 van de 8 heavy-lift kraanschepen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn en 10 TP’s tegelijkertijd kunnen vervoeren. De overige twee schepen zijn eigendom van BigLift.

Voor het transport van de TPs gebruikt Jumbo twee van hun schepen. Er zijn in totaal 5 zendingen nodig om alle TP’s af te leveren bij het windpark in Taiwan. De laatste TP-zending vertrekt eind september vanuit de haven van Vlissingen en arriveert in november van dit jaar in Kaohsiung. De Jumbo Javelin wordt gebruikt voor de installatiewerkzaamheden.

Formosa 1 fase 2 offshore windpark
Het Yunlin-project is niet de eerste opdracht voor Jumbo in Taiwan. In 2019 vervoerde Jumbo ook de TP’s voor het Formosa 1 Phase 2 Offshore Windpark. Het bedrijf zette hier haar schip Jumbo Kinetic voor in. In totaal werden 20 TP’s vervoerd in 3 zendingen van Laem Chabang in Thailand naar Taichung in Taiwan. Dit waren destijds de zwaarste TP’s die Jumbo ooit heeft vervoerd, aldus het bedrijf.

Tags: , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.