Koning bezoekt Betuwewind en opent snellaadplein WattHub in Geldermalsen

| 29 september 2023

Op donderdag 28 september heeft Koning Willem-Alexander in Geldermalsen het eerste snellaadplein voor zwaar bouwmaterieel en elektrische vrachtwagens officieel geopend. Het bezoek was onderdeel van een werkbezoek aan coöperatie Betuwewind; één van de initiatiefnemers van het laadplein.

Bron: Betuwewind

De koning begon de dag met een bezoek aan Betuwewind waar hij een bezoek bracht aan het voedselbos Lingehout en kennis maakte met twee projecten uit het Duurzaamheidsfonds. Ook sprak hij met een brede vertegenwoordiging uit de energiewereld over de uitdagingen van de warmtetransitie. De Koning was zeer geïnteresseerd in wat je kunt bereiken als burgercoöperatie en onder de indruk van alle activiteiten van Betuwewind: de windparken, het voedselbos en de betrokkenheid van leden en vrijwilligers.

WattHub

Na afloop van dit werkbezoek, ging hij door naar snellaadplein WattHub waar hij de officiële opening verrichtte. In 2023 heeft coöperatie Betuwewind, samen met bouwcombinatie Mekante Diek, bestaande uit Dura Vermeer, Ploegam en Van Oord, op eigen initiatief het eerste semipublieke snellaadplein voor transportmiddelen en materieelstukken ontwikkeld: WattHub. Aanleiding was de emissievrije opgave voor de dijkversterking Tiel-Waardenburg, waardoor er in de regio veel extra laadinfrastructuur voor zwaar bouwmaterieel nodig is. Het laadplein heeft 42 slimme laadpalen met een laadvermogen tot 400 kW, zodat elektrisch rijden voor de transport- en bouwsector gemakkelijker mogelijk wordt gemaakt. Emissievrij bouwen met behulp van lokale zonne- en windenergie wordt hierdoor bevorderd.

Bron: Van Oord

Emissievrij bouwen

Tijdens de rondleiding over het terrein sprak de Koning met medewerkers van WattHub en andere betrokkenen onder andere over de uitdagingen die emissievrij bouwen met zich meebrengt. Want ondanks de grote ambities en de noodzaak is het nog niet altijd even gemakkelijk om over te stappen op elektrisch materieel. Niet alleen de investering, maar ook bijvoorbeeld het ontbreken van laadmogelijkheden spelen hierbij een rol. Veel ondernemers krijgen geen zwaardere aansluiting van de netbeheerder, wat het elektrificeren van hun transportmiddelen en materieelstukken lastig maakt.

Gerben van den Berg, Directeur WattHub: ‘WattHub speelt in op deze behoefte. Niet alleen het project, maar de gehele regio kan namelijk van deze unieke innovatie profiteren. Het laadplein heeft meer capaciteit dan het project vraagt en deze extra capaciteit kan worden ingezet voor bedrijven uit de regio met soortgelijke oplaadbehoefte. Dit geeft lokale ondernemers de kans om eerder te investeren in duurzamer materieel. Hierdoor kunnen wij niet alleen onze eigen, maar ook de duurzame ambities van anderen waarmaken.’

Carlos Mollet, Commercieel Directeur Dredging & Infra bij Van Oord: ‘We zijn trots dat we als Van Oord hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van WattHub, het eerste openbare laadplein voor zware machines en vrachtwagens. Deze ontwikkeling is een belangrijk onderdeel van Van Oord’s duurzaamheidsprogramma, het reduceren van emissies en het uiteindelijk toewerken naar netto-nul-uitstoot in 2050.’

Grote ambitie

WattHub heeft de ambitie om meerdere snellaadpleinen door het land te realiseren, waardoor nog meer regio’s kunnen verduurzamen en de mogelijkheid tot slim laden voor iedereen beschikbaar wordt.

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.