Koning opent offshore windpark Hollandse Kust Zuid
Vandaag heeft Koning Willem-Alexander het 1,5GW offshore windpark Hollandse Kust Zuid officieel ingehuldigd en vierde de voltooiing van het tot nu toe grootste offshore windpark van Vattenfall samen met bestuurders van Vattenfall, BASF en Allianz.
Op het strand van IJmuiden was voor de gelegenheid een levensgrote menselijke turbine opgesteld. De verwachte productie uit Hollandse Kust Zuid zal overeenkomen met het stroomverbruik van 1,5 miljoen huishoudens.
Hollandse Kust Zuid ligt in de Noordzee, zo’n 18 tot 36 kilometer uit de Nederlandse kust tussen Scheveningen en Zandvoort. De 139 turbines hebben een totale capaciteit van 1,5 GW. Hollandse Kust Zuid behoort daarmee tot de grootste offshore windparken ter wereld. Hollandse Kust Zuid is eigendom van Vattenfall, BASF en Allianz. Het windpark is naar verwachting in 2024 volledig operationeel en wordt vanuit de haven van IJmuiden onderhouden.
Helene Biström, Senior Vice President Wind bij Vattenfall: “Vattenfall wil koploper zijn in de energietransitie en wind op zee is essentieel voor energiezekerheid en het bereiken van netto-nul. De realisatie van een project van deze omvang maakt me echt trots en vandaag is een geweldig voorbeeld van wat we kunnen bereiken door samen te werken met de industrie. Hollandse Kust Zuid zal niet alleen bijdragen aan het verlagen van de CO2-voetafdruk van BASF, maar ook aan de vraag van lokale bedrijven en huishoudens naar fossielvrije elektriciteit.”
Dr. Martin Brudermüller, voorzitter van de Raad van Bestuur BASF SE: “Hollandse Kust Zuid speelt een belangrijke rol in onze transitie naar netto-nul. Ongeveer de helft van de elektriciteit uit Hollandse Kust Zuid zal worden gebruikt om de CO2-voetafdruk van onze producten op BASF-locaties in Europa te verkleinen. Met dit ambitieuze project blijven we een pionier in de sector en verzekeren we ons via directe investeringen van groene energie. Het maakt me erg trots dat we dit windpark vandaag samen met onze sterke partners kunnen inhuldigen. Ik kijk uit naar meer van dit soort projecten, omdat we bij BASF stevig vasthouden aan onze belofte tot klimaatneutraliteit.”
BASF streeft ernaar zijn uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 25 procent te verminderen en in 2050 netto-nul te bereiken. Het vervangen van fossiele elektriciteit door duurzaam geproduceerde elektriciteit is een belangrijke hefboom om de uitstoot verder terug te dringen.
Oliver Bäte, CEO Allianz: “Allianz investeert geld van haar polishouders in duurzame energie en bezit meer dan 100 wind- en zonneparken. Ik ben blij dat we vandaag samen met BASF en Vattenfall onze eerste directe investering in een offshore windpark openen. Dit benadrukt het vermogen van partnerships om actie te versnellen en klimaatoplossingen tot leven te brengen.”
Allianz streeft naar netto-nul uitstoot in 2050 in zijn eigendomsbeleggingen en Property & Casualty-verzekeringsportefeuilles, en al in 2030 in de eigen activiteiten.
Biodiversiteit essentieel
Bij de bouw van Hollandse Kust zijn verschillende innovatieve technieken toegepast. Zo werd tijdens het heien een dubbel bellenscherm gebruikt om onderwatergeluid te dempen en de impact voor bruinvissen te beperken. Extra grote watertoevoergaten in de fundaties bieden beschutting voor het zeeleven in de turbines, wat de eerste keer is dat de turbine zelf wordt gebruikt voor natuurinclusief ontwerp van een windpark. Keien en rotsen van verschillende groottes werden gebruikt bij de aanleg van de ‘scour protection’. Op verschillende plaatsen werden kunstmatige rotsriffen toegevoegd om het gebied aantrekkelijker te maken voor een groter aantal vissen, krabben en schaaldieren.
Circulariteit – recyclebare turbinebladen
Drie turbines zijn uitgerust met recent ontwikkelde recyclebare turbinebladen. De hars die wordt gebruikt om bladen aan elkaar te ‘lijmen’ zal gemakkelijker op te lossen zijn als de turbines aan het einde van hun levensduur worden afgebroken. Daardoor wordt het eenvoudiger om de bladen uit elkaar te halen en de verschillende elementen opnieuw te gebruiken.
Subsidievrij
Hollandse Kust Zuid vormt een sleutelproject voor de ambitieuze doelen die de Nederlandse overheid heeft gesteld om klimaatverandering tegen te gaan en Nederland te voorzien van duurzame energie voor de volgende generatie. In 2018 werd Hollandse Kust Zuid aangekondigd als eerste subsidievrije windpark ter wereld. Het windpark is naar verwachting in 2024 volledig operationeel en wordt onderhouden vanuit de haven van IJmuiden.
Netaansluiting
Twee offshore substations, zogenaamde ‘stopcontacten op zee’, verbinden Hollandse Kust Zuid met het Nederlandse net. Deze netaansluitingen zijn ontwikkeld door de Nederlandse TSO TenneT, die ze ook exploiteert. Als onderdeel van het Nederlandse offshore windbeleid worden netaansluitingen publiek gefinancierd, wat zorgt voor standaardisatie en daarmee gepaard gaande kostenbesparingen. Het geeft windparkontwikkelaars zekerheid dat ze hun ontwerpen later niet hoeven aan te passen.
Category: Offshore windparken, Windenergie