Kraan Van Oord’s installatieschip Aeolus ondergaat grote upgrade

| 29 september 2022

© Van Oord

Van Oord kondigde deze week een omvangrijke upgrade van de bestaande kraan van zijn installatieschip Aeolus. Op de kraan wordt een nieuwe, langere giek geïnstalleerd, waardoor het schip geschikt wordt voor de nieuwe generatie turbines van 12-15 MW voor offshore windprojecten.

Van Oord heeft besloten tot deze upgrade van de Aeolus om ervoor te zorgen dat het schip in de snel veranderende markt concurrerend kan blijven, met name gezien de steeds grotere (naaf)hoogte van windturbines.

De kraan wordt ontworpen en gebouwd door Huisman. De Aeolus kan met de nieuwe kraan vanaf het voorjaar van 2023 worden ingezet. De nieuwe kraan heeft twee verschillende configuraties: de lange configuratie van 133 meter is geschikt voor de installatie van de nieuwe generatie turbines van 12-15 MW. De korte configuratie wordt gebruikt voor het installeren van turbinefundaties tot 1.600 ton.

Ook nieuwbouw in volle gang

De aanpassing van de Aeolus past binnen de strategie van Van Oord om innovatieve en duurzame oplossingen te bieden voor de offshore windsector. Om innovatieve oplossingen te kunnen blijven leveren aan de snel groeiende offshore windindustrie, heeft Van Oord ook geïnvesteerd in een nieuw offshore installatieschip, Boresas, en een kabellegschip, Calypso.

Mega jack-up schip Boreas

De Boreas wordt momenteel gebouwd in China, kan varen op methanol en windturbines installeren tot 20 MW. De ecologische footprint van het schip is laag. Het schip wordt 175 meter lang en kan meer dan 3000 ton tillen. In augustus vond de staalsnij-ceremonie plaats en de bouw verloopt volgens schema. Het schip komt in 2024 op de markt.

Groene kabellegger Calypso

Calypso is volgend jaar gereed. Deze nieuwe DP2-kabellegger wordt uitgerust met een kabelcarrousel benedendeks en een tweede carrousel aan dek, met een totale capaciteit van 8.000 ton. Het is een hybride schip dat op biobrandstof kan varen, maar daarnaast zijn de motoren ook zodanig ontworpen dat ze in de toekomst geschikt kunnen worden gemaakt voor e-brandstoffen. De kabellegger krijgt een grote accu, een walstroomaansluiting en een geavanceerd energiemanagementsysteem. Bron: Van Oord

Tags: , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.