Maersk en Ørsted testen samen innovatieve laadboei

| 29 september 2020

De Deense bedrijven Maersk Supply Service A/S en Ørsted gaan samen een ​​innovatieve laadboei testen die ingezet kan worden als veilige aanlegplaats en om groene stroom te leveren aan serviceschepen voor windparken en mogelijk andere schepen. De laadboei zal in de tweede helft van 2021 worden getest bij een van Ørsted’s windparken, waar deze ’s nachts stroom zal leveren aan een van de serviceschepen.

Terwijl op land al wordt gewerkt aan walstroompunten waar inactieve schepen op groene stroom kunnen overschakelen komen de twee bedrijven nu ook met een soortgelijke oplossing op zee. De laadboei is toepasbaar als afmeerpunt buiten havens, in offshore windparken en nabij andere offshore installaties en kan worden gebruikt om kleinere batterij- of hybride-elektrische vaartuigen op te laden en om grotere vaartuigen van stroom te voorzien.

Volgens Jonas Munch Agerskov, Managing Director Offshore Renewables bij Maersk Supply Service, pakt de laadboei een groot aantal problemen aan zoals een veilige afmeerplaats voor schepen, betere energie-efficiëntie, eliminatie van motorgeluid en lagere emissies. Zo wil het bedrijf binnen 5 jaar van wereldwijde operatie (na technische validatie en commerciële opstart) 5,5 miljoen ton CO2 te verwijderen en daarnaast fijnstof, NOx en Sox te vermijden.

De proto-type boei is ontwikkeld door Maersk Supply Service. Het bedrijf heeft in 2020, met 22 miljoen DKK, een van de grootste EUDP-subsidies (Energy Technology Development and Demonstration Programme, onder het Deense Energieagentschap) ontvangen voor de engineering en demonstratie van de laadboei. Het Deense Maritiem Fonds heeft de eerste steun verleend om het project te conceptualiseren.

Ørsted zal zorgdragen voor de integratie van de boei met het elektriciteitsnet van het offshore windpark. Ørsted is van plan om alle intellectuele eigendommen die bij het ontwerp van de integratie gegenereerd worden openbaar beschikbaar te maken zodat de hele offshore windsector de mogelijkheid heeft deze toe te passen.

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.