Next Kraftwerke’s virtuele duurzame energiecentrale een van de 3 finalisten voor de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie 2020

| 29 september 2020

Het Duitse Next Kraftwerke, beheerder van de grootste virtuele elektriciteitscentrale van Europa, is 1 van de 3 finalisten die dingen naar de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie 2020.

De Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie is een jaarlijks initiatief van de Duits-Nederlandse
Handelskamer (DNHK). Voor de 2020-editie hebben 30 bedrijven zich aangemeld. Hieruit zijn 3 finalisten geselecteerd die de laatste ronde ingaan.

De finalisten
Next Kraftwerke heeft een virtuele energiecentrale voor duurzame energie ontwikkeld dat kleine, decentrale installaties op basis van zon, wind en biomassa digitaal met elkaar koppelt en deze centraal aanstuurt. Hierdoor kunnen aanbod en verbruik altijd in evenwicht zijn. Met de toegenomen en toenemende aanvoer van zonne- en windenergie wordt dit steeds belangrijker.

Net als een conventionele elektriciteitscentrale kunnen deze installaties in korte tijd reageren op de marktsituatie en op of neer bewegen. Het in 2009 opgerichte bedrijf uit Keulen heeft nu meer dan 9.000 centrales in heel Europa aan elkaar gekoppeld en is daarmee de grootste virtuele energiecentrale van het continent. Samen met Nederlandse partners heeft het team van 180 medewerkers ook manieren uitgewerkt om elektrische auto’s en kassen in te zetten voor de stabiliteit van het net.

Next Kraftwerke gaat de strijd aan met Koninklijke Auping en Demcon. Koninklijke Auping, de Nederlandse fabrikant van matrassen en bedden dingt mee met het eerste volledig circulaire matras ter wereld dat het samen met onder andere de Duitse fabrikant van veerkernen AGRO International uit Bad Essen heeft ontwikkeld. Het Nederlandse hightech-bedrijf Demcon heeft tijdens de pandemie  in zeer korte tijd – samen met Nederlandse en Duitse partners – een beademingssysteem voor coronapatiënten
ontwikkeld.

“De drie finalisten staan voor innovaties die tot stand zijn gekomen dankzij grensoverschrijdende samenwerking. Dat is een inspirerende boodschap die vooral in dit bijzondere jaar moed geeft”, zegt Günter Gülker, directeur van de DNHK, die de prijs voor de dertiende keer mag uitreiken. De finalisten overtuigden niet alleen door hun innovaties. “Ze onderscheiden zich ook door hun succes in het buurland”, benadrukt Gülker.

Online stemmen
Tot 27 oktober kan het publiek online stemmen op één van de innovaties.  De winnaar wordt bekend gemaakt op 4 november dit jaar. Dit gebeurt tijdens de algemene ledenvergadering van de DNHK in Den Haag ten overstaan van topvertegenwoordigers uit het Duits-Nederlandse bedrijfsleven.

Tags: , , , ,

Category: Groene energie, Windenergie

Reacties zijn gesloten.