Octopus Energy Generation neemt aandeel in Borssele V

| 29 juni 2022

Installatieschip Aeolus © Van Oord

Een consortium van verkopers, waaronder Van Oord, heeft haar aandelen in het offshore windpark Borssele V verkocht aan Octopus Energy Generation, een van de grootste investeerders in duurzame energie in Europa.

Borssele V is gelegen in het 1,5 GW Borssele windparkencluster in de Noordzee uit de kust van Zeeland. Borssele V is operationeel sinds 2021 en bestaat uit twee Vestas windturbines met een gezamenlijk vermogen van 19 MW. Het park wordt geëxploiteerd door Eneco. Het Nederlandse groene energiebedrijf Vandebron is de afnemer en levert de groene stroom die door het windpark wordt opgewekt aan klanten in Nederland. Het windpark wekt genoeg energie op om het equivalent van 25.000 huizen per jaar van stroom te voorzien.

Innovatiesite

Het windpark is een innovatiesite. Een van de innovaties is de slip joint, een nieuwe manier om turbinefunderingen vast te zetten. De ontwikkeling van de slip joint werd gesteund door de overheid en de innovatie belooft de toekomst van de windturbine-installatie-industrie te veranderen door zowel de installatiekosten als de installatietijd aanzienlijk te verminderen.

Van Oord nog steeds betrokken

De verkoop van Borssele V aan Octopus Energy Generation is de volgende stap in Van Oord’s offshore windstrategie. Van Oord zal de innovatieve slip joint-oplossing op grotere schaal aanbieden in nieuwe tenders. Het bedrijf zal het gedrag van de slip joint nog zes jaar lang monitoren en analyseren en de technologie blijven bestuderen en verbeteren.

Ook andere innovaties in Borssele V bleken succesvol, zoals de proeven met de integratie van biodiversiteit in toekomstige windparken. Deze kennis is waardevol voor natuurbehoud en zal worden toegepast bij toekomstige projecten.

Het besluit van Van Oord om haar belang in windpark Borssele V te verkopen past in haar strategie om kapitaal voor toekomstige projecten te hergebruiken zodra financiële steun niet meer nodig is. Dezelfde strategie is onlangs toegepast op Borssele III/IV.

Two Towers BV, bestaande uit Van Oord, Investri Offshore en Green Giraffe, won in 2018 de aanbesteding voor Borssele V. Bron: Van Oord

Tags: , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.