Opbouw laatste windturbines van Windplan Groen gereed

| 29 november 2023

Op dinsdag 28 november is de opbouw van de laatste twee van in totaal 86 windturbines voor Windplan Groen afgerond. De plaatsing van de laatste rotorbladen vond plaats bij Windpark Hanze en bij Windpark Hondtocht Zuid.

Windpark Hanze © Klaas Eissens

Bij Windpark Hanze ging het om de plaatsing op een windturbine van het type Cypress 6.0-164 van General Electric, met 164 meter rotordiameter, 166 meter ashoogte, een tiphoogte van 249 meter en een opgesteld vermogen van 6 MW. In totaal omvat het windpark 15 windturbines in 2 lijnopstellingen waarvan 9 windturbines langs de Hoge Vaart en 6 langs de Hondtocht. Het totale vermogen van het windpark is 90 MW. Windpark Hanze is een lokaal initiatief van 26 agrariërs, 180 lokale investeerders via Windshare Groen BV en Waterschap Zuiderzeeland.

Bij Windpark Hondtocht Zuid betrof het de opbouw van de laatste van vijf windturbines. In dit windpark zijn windturbines geplaatst van Vestas, type V162 met ashoogte van 166 meter,  rotordiameter van 162 meter en tiphoogte van 247 meter. Windpark Hondtocht Zuid is eigendom van Pure Energie die naast dit windpark ook eigenaar is van de windparken Hoge Vaart Zuid (10 Vestas turbines) en Oldebroekertocht (5 Vestas turbines) binnen Windplan Groen. Bovendien was Pure Energie ook verantwoordelijk voor de bouw van vijf windturbines van Flevo Ventum – tevens onderdeel van Windplan Groen. Dit gebeurde in opdracht van de eigenaar, Flevo Ventum B.V.

Windpark Hondtocht Zuid © Klaas Eissens

De komende maanden volgt het aansluiten op het elektriciteitsnet van diverse turbines. Naar verwachting zullen in het eerste kwartaal van 2024 alle testen zijn afgerond. Alle 86 windturbines worden bovendien voorzien van Aircraft Detection Lighting System (ADLS) door Topwind, in samenwerking met Light:Guard. Wanneer dit systeem staat en draait zal dit het grootste Nederlandse windproject zijn met ADLS technologie gebaseerd op multilateratie.  Bron: Windplan Groen/ Pure Energie

Tags: , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.