Plan voor Deens energie-eiland voorlopig on hold

| 29 juni 2023

De Deense regering heeft gisteren aangekondigd dat ze de plannen voor een kunstmatig energie-eiland in de Noordzee in de ijskast zet terwijl ze het model voor de bouw ervan opnieuw evalueert.

Visualisatie van een mogelijk eiland van 3 GW Bron: Energinet

 

Een brede meerderheid van het Deense parlement stemde op 22 juni 2020 in met de realisatie van twee energie-eilanden, die de energie van omliggende offshore windparken zullen verbinden en distribueren. Het Noordzee-eiland zal een minimumcapaciteit van 3 GW hebben, met uitbreidingsmogelijkheden tot 10 GW offshore wind. Sinds de overeenkomst van 2020 hebben de politieke partijen die het project steunen, afspraken gemaakt over projectspecificaties zoals het bouwconcept en het eigendom van het energie-eiland in de Noordzee.

In oktober vorig jaar werd bekend gemaakt dat de aanbesteding in het voorjaar van dit jaar zou plaatsvinden. Dit is nu uitgesteld, aldus het ministerie van Klimaat, Energie en Nutsbedrijven op woensdag. Dit heeft te maken met de hoge overheidskosten voor de realisatie van het huidige concept, welke door het Deense Energieagentschap op in totaal meer dan 50 miljard Deense kronen worden geschat, schreef het ministerie in een verklaring.

Het project is daarom verre van de eis van winstgevendheid die werd gesteld in het allereerste politieke akkoord over het project. De regering heeft nog steeds de ambitie om een energie-eiland in de Noordzee te realiseren maar wil nu eerst naar andere concepten kijken die meer rendabel zijn.

Hierdoor wordt het besluit om de openbare aanbesteding voor het energie-eiland te openen uitgesteld tot later dit jaar. Ondertussen gaat Denemarken verder met het uitbreiden van duurzame energie. Samen met verschillende politieke partijen in het Deense parlement heeft de regering onlangs de weg vrijgemaakt voor een enorme uitbreiding van offshore wind met meer dan 14 GW – of meer als de markt het toelaat.

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.