Schotse overheid verstrekt offshore bouwvergunning voor drijvend offshore windpark Green Volt

| 29 april 2024

De Schotse overheid heeft een bouwvergunning verstrekt voor het eerste grote drijvende offshore windpark ter wereld met meer dan 500 MW vermogen. Onder de naam Green Volt zal het windpark in de Schotse Noordzee 75 km uit de kust van de plaats Aberdeenshire ontstaan.

Gepland zijn 35 windturbines met drijvende fundamenten en 16 MW vermogen, wat het totaal vermogen op 560 MW brengt. Voor de projectactiviteiten op land werd al eerder in april j.l. een vergunning verstrekt.

Green Volt is in handen van  een 50/50 partnerschap tussen Flotation Energy en Vårgrønn. Flotation Energy is een Schotse projectontwikkelaar van windenergie gericht op offshore windparken met drijvende fundamenten. Vårgrønn is een joint venture van Plenitude, de op duurzame energie gerichte 100% dochter van het Italiaanse energieconcern Eni, en de Noorse investeringsmaatschappij Hitecvision.

Het hoofddoel van Green Volt is de vervanging van de stroomopwekking met gas en dieselolie van gas- en olieplatforms door duurzame windstroom. Daarnaast zal ook windstroom worden geleverd aan het stroomnet op land van het VK. Verwacht wordt dat het ‘multi – miljarden Euro’ –  project in 2029 de eerste stroom zal opwekken.

Green Volt is het eerste project dat in het kader van de ‘Innovation and Targeted Oil and Gas (INTOG) leasing round’ van Crown Estate Scotland een bouwvergunning heeft ontvangen.

Tags: , , , , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.