Sif, KCI en Smulders blazen nieuw leven in tripod fundatie

| 29 september 2021
Sif, SMulders en KCI blazen nieuw leven in tripod

Bron: Sif

Staalexperts Sif en Smulders en ingenieursbureau KCI ontwikkelen samen een nieuwe productlijn onder de naam ‘The revival of the tripod’. Nu windparken verder op zee, op grotere waterdiepten worden ontwikkeld, denken de partners dat de tripod voordelen kan bieden, vooral in waterdieptes van meer dan 50 meter. De serieproductie zal naar verwachting in 2024 van start gaan.

Het Tripod (driepoot)-fundatieconcept werd ongeveer acht jaar geleden voor het laatst offshore toegepast in het Global Tech 1 offshore windpark in de Duitse Noordzee. Het concept op zich werd sindsdien verlaten, omdat het niet kon concurreren met de monopile bij de waterdieptes waar in die periode werd gebouwd.

Voordelen ten opzichte van monopiles & jackets

De partners zien dat monopiles en jackets nu ook worden gekozen voor projecten op een waterdiepte van 50-60 meter. Volgens de drie bedrijven heeft de tripod een aantal specifieke voordelen ten opzichte van de monopile en de jacket bij waterdieptes van 50 meter of meer. Dit heeft te maken met het feit dat de tripod een stevigere constructie heeft dan de monopile en eenvoudiger te fabriceren is dan een jacket. De tripod zal zijn eigen specifieke niche en toepassing hebben, naast die van respectievelijk de jacket en de monopile. Met zijn geschiedenis op de Duitse markt zou de bankability van de nieuw leven ingeblazen tripod minder een uitdaging moeten zijn in vergelijking met drijvende wind of andere volledig nieuwe funderingsconcepten.

Productie in Roermond

De Tripod is ontworpen door KCI en is de tweede innovatie naast het Skybox-ontwerp dat Sif heeft ontwikkeld sinds de overname van KCI. De tripod zal door Smulders en Sif gezamenlijk in een JV op de markt worden gebracht. De productie (van de centrale kolom) vindt plaats in Roermond. Bij Smulders in Wallsend in het VK vindt de uiteindelijke integratie plaats. De bracings zullen worden betrokken van leveranciers uit het VK. De serieproductie zal naar verwachting in 2024 van start gaan. Bron: Sif

Tags: , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.