Spaanse eiland El Hierro draait 100% op groene stroom

| 29 september 2014

Het Spaanse eiland El Hierro is een voorbeeld voor de toekomst. El Hierro is het eerste eiland dat zelf instaat voor zijn energie, zonder ooit aangesloten te zijn geweest op het energienet. Er waren elk jaar 40.000 vaten olie nodig om de generatoren aan te drijven. Erg duur en vervuilend, maar dat is nu verleden tijd.

Het vulkaaneilandje huldigde afgelopen zomer de Gorona del Viento in, een wind-en waterturbinecentrale die 87 miljoen euro heeft gekost. Tegen het einde van dit jaar zal de centrale instaan voor alle stroom op het eiland, dat 10.000 inwoners telt.De fabriek bestaat uit vijf grote industriële windmolens en twee meren.

De windmolens wekken de meeste energie op. Wanneer er meer aanbod is dan vraag, zoals ’s nachts, wordt de overtollige energie gebruikt om water uit een meer naar een natuurlijke vulkanische krater op zowat een kilometer hoogte te pompen. Op dagen met weinig wind wordt dat water door een pijplijn naar de waterturbines onderaan de krater gestuwd.

De weersomstandigheden worden door middel van sensoren nauwlettend in de gaten gehouden. Als er gedurende vijf seconden geen wind is, komen de waterturbines in actie. De technologie die wordt gebruikt is eenvoudig, maar op El Hierro wordt er voor het eerst een combinatie van wind en water gebruikt, legt ingenieur Juan Manuel Quintero uit. “De windmolens hebben we bij wijze van spreken uit een catalogus besteld. Hetzelfde geldt voor de waterturbines. We hebben de technologie niet uitgevonden, maar onze innovatie is het verbinden van beide systemen.” Dat gebeurde in samenwerking met de Spaanse regering, een lokale universiteit en een Spaans energiebedrijf.

El Hierro

El Hierro2

Klik hier voor het originele bericht.

Bron: De Morgen

Tags: , , , , , ,

Category: Bedrijven, Beleggen, Electriciteit, Groene energie, Onshore windparken, Overheid, Wereldwijd, Wereldwijd Windparken, Windenergie, Windturbines

Reacties zijn gesloten.