Succesvolle pilot met onbemande en autonome vaartuigen in offshore windpark Deutsche Bucht

| 29 augustus 2023

indparkeigenaar Northland Power en maritiem technologiebedrijf Subsea Europe Services hebben met succes een proefproject afgerond om geavanceerde onbemande oppervlakteschepen (USV’s) en autonome onderwatervoertuigen (AUV’s) toe te passen voor onderzoek op zee en onderwater inspectie in het Deutsche Bucht Offshore Windpark in de Duitse Noordzee.

USV. Alle foto’s: Subsea Europe Services 

Het project vond plaats in juli dit jaar. De pilot had als doel om de prestaties te verifiëren en de operationele workflows verder te ontwikkelen van de Autonomous Surveyor USV van Subsea Europe Services voor multibeam-onderzoeken en de A.IKANBILIS Hovering AUV (HAUV) voor onderwaterinspecties, wanneer ze worden ingezet vanaf een Service Operations Vessel (SOV) moedrschip dat al op het windpark wordt ingezet voor exploitatie en onderhoud (O&M).

 

Moederschip-concept

Het zogenaamde ‘moederschipconcept’ bleek succesvol tijdens de pilot, met een goede integratie van de verschillende teams en apparatuur aan boord van de Albert Betz SOV. Dit resulteerde volgens de partners in een breder weervenster voor mariene onderzoeks- en onderwaterinspectiewerkzaamheden, met lancering en terughalen tot Sea State 3 en gegevensverwerving volgens de gespecificeerde vereisten.

 

A.IKANBILIS

“Ons doel is om gebruik te maken van middelen die al beschikbaar zijn binnen het O&M-kader van offshore windparken om de beschikbaarheid van mariene gegevens te verbeteren en de kosten voor het verkrijgen ervan aanzienlijk te verlagen”, voegt Sören Themann, CEO van Subsea Europe Services GmbH, toe. “Zowel de Autonomous Surveyor als de A.IKANBILIS presteerden goed en verzamelden bruikbare gegevens binnen vergelijkbare tijdsbestekken als conventionele voertuigen, waaronder bemande survey-schepen en ROV’s uit de werkklasse, die beide duurder zijn in beheer en exploitatie.”

Terwijl Subsea Europe Services doorgaat met het verfijnen en verder automatiseren van de workflows op basis van de ervaringen van het proefproject, zijn zowel de Autonomous Surveyor als de A.IKANBILIS nu al beschikbaar voor offshore windparken. Volledige commerciële gereedheid van een gecombineerde kant-en-klare USV/HAUV-oplossing voor grote projecten en permanente inzet op moederschip wordt verwacht tegen Q1 2024.

Het offshore windpark Deutsche Bucht ligt 95 km ten westen van Borkum in de Duitse Exclusieve Economische Zone (EEZ) en heeft een opgesteld vermogent van 252 MW. Northland Power is 100% eigenaar van het project. Bron: Subsea Europe Services

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.