Topwind voorziet alle Windplan Groen windparken van ADLS met multilateratie

| 29 november 2023

Topwind gaat alle windparken binnen het windproject Windplan Groen in oostelijk Flevoland voorzien van Aircraft Detection Lighting System (ADLS). Het bedrijf is hiervoor een overeenkomst aangegaan met Windkoepel Groen. Wanneer dit systeem staat en draait zal dit het grootste Nederlandse windproject zijn met ADLS technologie gebaseerd op multilateratie.

Bron: Topwind

ADLS is een geavanceerd systeem waarbij luchtvaartverlichting op de windturbines ’s nachts en ’s avonds zoveel mogelijk uit gezet kan worden. De levering van het systeem is in nauwe samenwerking met Topwind’s partner Light:Guard; een partij met jarenlange ervaring op dit gebied in buurland Duitsland.

Multilateratie

Het systeem dat Topwind en Light:Guard leveren is gebaseerd op transponder technologie. Luchtvaartuigen zenden een transpondersignaal uit. Dit signaal wordt vervolgens opgepikt door ontvangers op de windturbines. Uniek voor de aanpak bij Windplan Groen is dat additioneel gebruik gemaakt wordt van multilateratie (MLAT). Een verfijningstechniek waardoor de positie van het luchtvaartuig nog exacter kan worden bepaald, met verdere “lights-off time” tot gevolg. Met de nabijheid van vliegveld Lelystad van extra meerwaarde voor mens en omgeving.

Bron: Windplan Groen

Technisch hoogstandje

Windplan Groen is een repowering project waarbij oude verspreide windturbines vervangen worden door 86 nieuwe windturbines, verspreid over meerdere windparken. De bouw van de windturbines is deze week afgerond. Al deze windturbines worden voorzien van ADSL. Wanneer dit systeem staat en draait zal dit het grootste Nederlandse windproject zijn met ADLS technologie gebaseerd op MLAT. Daarbij zullen de forse masthoogtes (rond 160m) flink bijdragen aan de ‘detection range’ van het systeem. In de vlakke Flevopolder wordt dan ook optimale signaalsterkte en dekking verwacht. Daarnaast bestaat het windplan uit verschillende windturbine types.

Martin van den Bosch, projectleider vanuit Topwind: “Het is geweldig om alle drie verschillende turbinetypes te kunnen integreren met onze interface. De gecombineerde IT kennis van Topwind en technologiepartner Light:Guard, gecombineerd met een hoge dosis praktijkervaring, maakt dat we deze integratie optimaal kunnen begeleiden”.

Vooruitblik

Voordat het systeem operationeel is zal er eerst een testfase plaats vinden. Een praktische vliegtest is daar onderdeel van. De levering van het ADLS systeem past perfect in de missie van Topwind Systems om windpark exploitanten te ondersteunen met innovatieve systemen. Topwind is volop bezig met verdere uitrol van ADLS in het land. Bron: Topwind

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.