TÜV NORD gaat grootste offshore windturbine ter wereld certificeren

| 29 juni 2020

SG 14-222 DD © Siemens Gamesa

Het Duitse certificeringsbureau TÜV NORD heeft van Siemens Gamesa de opdracht gekregen om de SG 14-222 DD offshore windturbine te certificeren. Dit nieuwste offshore platform van Siemens Gamesa heeft een vermogen van 14 MW welke uitgebreid kan worden tot 15 MW indien ook Siemens Gamesa’s Power Boost functie wordt gebruikt. Het zal daarmee de grootste offshore windturbine zijn.

Siemens Gamesa kondigde de 14-15 MW direct-drive offshore turbine een maand geleden aan. De SG 14-222 DD-turbine, met rotorbladen van elk 108 meter en een rotordiameter van 222 meter, moet in 2024 gereed zijn voor de markt.

TÜV NORD is verantwoordelijk voor de certificering van het prototype van de SG 14-222 DD, gepland voor voltooiing in 2021, en voor de typecertificering voorafgaand aan de serieproductie. De certificering van de turbine gebeurt volgens het internationaal erkende IECRE-schema OD 501. In combinatie met OD 502 is deze geschikt voor de zeer complexe certificering van offshore projecten.

De focus ligt op het totaalconcept van de windturbine. TÜV NORD beoordeelt het systeemontwerp voor de geplande levensduur van 25 jaar. Het evalueert de complete turbine van de rotorbladen tot de nacelle en de basis van de toren. Daarnaast wordt de kwaliteit langs de supply chain en een gedetailleerd testprogramma geëvalueerd.

Bij de certificering wordt ook rekening met de extreme omstandigheden waaraan een windturbine op open zee wordt blootgesteld. Het wordt daarom getest voor de zogenaamde “Typhoon-klasse”, die specifiek vereist is voor de Japanse en Taiwanese markt.

Orderboek
Siemens Gamesa heeft al voor 4,34 GW aan voorwaardelijke orders ontvangen. Het gaat om orders voor 3 offshore windprojecten: het 300 MW Hai Long-project in Taiwan  van Northland Power en Yushan Energy, het 1.400 MW Sofia-project in het VK van innogy, en het 2.640 MW Coastal Virginia Offshore Wind-project in de VS van Dominion Energy.

Tags: , , ,

Category: Windmolens

Reacties zijn gesloten.