Van Oord installeert eerste Slip Joint fundatie in Borssele V

| 29 april 2020

De Aeolus installeert de Slip Joint fundatie in Borssele V © Van Oord

Van Oord’s Aeolus installatieschip heeft afgelopen weekend de Slip Joint fundatie bij een offshore windturbine in het Borssele V windpark geïnstalleerd. Het is de eerste keer ter wereld dat dit op volledig commerciële basis plaatsvindt bij een offshore windturbine.

De Slip Joint is een alternatieve verbinding tussen fundatie elementen, een monopile en een transition piece en bestaat uit twee conische elementen die over elkaar worden geschoven. Het principe van de Slip Joint berust op wrijving, waarbij het gewicht zorgt voor stevigheid en stabiliteit.

Door de fundatie-elementen van de windturbine over de monopile te schuiven hoeven er geen voegmiddel of bouten te worden gebruikt. Door de mogelijkheid tot een onderwater verbinding, is een meer gebalanceerde gewichtsverdeling tussen monopile en transition piece en daarmee grotere fundaties mogelijk. Volgens Van Oord biedt de Slip Joint niet alleen een snellere, eenvoudiger en veiligere installatieoplossing, maar vergt deze ook minder onderhoud tijdens de levensduur van het project.

Het ontwerp en productie van de Slip Joint fundering is door DNVGL in het najaar van 2019 gecertificeerd en door MottMcDonald beoordeeld op bankability aspecten. Het Borssele V project bestaat uit twee windturbines van elk 9,5 MW, waarbij Van Oord verantwoordelijkheid draagt voor de volledige Balance of Plant scope van de constructie van het windpark.

 

Tags: , , , , , , , ,

Category: Offshore windparken

Reacties zijn gesloten.