Van Oord verwelkomt nieuwe kabellegger Calypso

| 29 augustus 2023

Van Oord heeft zijn gloednieuwe kabellegger Calypso officieel in ontvangst genomen. Vanochtend is het schip aangekomen in Nederland. Daar wordt het in september gedoopt in Rotterdam en zal vervolgens ingezet worden in de offshore wind markt.

De Calypso is naast de Nexus ( uit 2015) de tweede kabellegger van Van Oord. De afbouw vond plaats op de Noorse scheepswerf Vard Brattvaag, waar het schip geschikt is gemaakt om kabels te leggen.

Dubbel zo snel

Het hypermoderne schip is niet alleen uitgerust met een kabelcarrousel aan dek, maar ook met een tweede kabelcarrousel benedendeks, met een totale capaciteit van 8.000 ton. Dit betekent dat er twee kabels tegelijk kunnen worden gelegd.

De Calypso zal vooral worden ingezet voor de installatie van verbindingsnetwerken en exportkabels voor offshore windprojecten, waaronder HVDC-kabels (High Voltage Direct Current). Ook de zeer innovatieve kabeltrenchers van Van Oord kunnen vanaf het schip worden bediend. Het is ontworpen met de nieuwste duurzame technologie om de CO2-voetafdruk te verminderen, zowel tijdens het werk op zee als wanneer het schip stand-by in de haven ligt.

Groene lening

Doordat de Calypso in Noorwegen is afgebouwd, kwam Van Oord in aanmerking voor een groene lening van het Noorse staatsbedrijf Eksfin. Van Oord krijgt de lening vanwege de bijdrage van de Calypso aan groene offshore energie. Voor Van Oord is het de eerste keer dat er een groene lening is verstrekt vanwege de beoogde rol van het schip in de energietransitie. De financiering heeft de vorm van een bedrijfslening, die onder meer wordt gebruikt voor de laatste bouwfase van de Calypso en voor optimalisering van de financieringsstructuur van Van Oord.

Doop van twee schepen

De Calypso wordt op 9 september gedoopt aan de Wilhelminakade in Rotterdam. Mevrouw Cerutti, de echtgenote van Niek Hoek, voorzitter van de Raad van Commissarissen zal de doopceremonie uitvoeren.

Die dag vindt ook de doop van een tweede aanwinst voor de Van Oord vloot plaats. Het betreft de nieuwe sleephopperzuiger Vox Alexia. Vox Alexia is vernoemd naar Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Alexia. Zij zal ook de doopceremonie uitvoeren. Bron: Van Oord

Tags: , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.