Winnaars bekend van Franse tender voor 2 drijvende offshore windprojecten in de Middelandse Zee
De Franse regering heeft op 27 december de winnaars bekend gemaakt van een competitieve aanbestedingsprocedure voor de bouw en exploitatie van twee drijvende offshore windparken met 250 MW vermogen in het Franse deel van de Middellandse Zee.
Het gaat om twee elkaar uitsluitende ontwikkelingszones die zijn gedefinieerd in de AO6-aanbesteding, in de wateren van de Golf van Lion, in de Middellandse Zee.
Ocean Winds & Banque des Territoires
Ocean Winds (OW), een 50-50 joint venture van EDP Renewables en ENGIE, heeft samen met Banque des Territoires, een openbare investeringsinstelling die zich inzet voor duurzame ontwikkeling, de rechten voor het ontwikkelen van een drijvende offshore windproject in de ‘Narbonaise‘ zone toegewezen gekregen. Deze zone ligt op meer dan 25 km van de kust, tussen Agde (Hérault) en Port-la-Nouvelle (Aude).
De twee partners zullen hier het Eoliennes Flottantes d’Occitanie (EFLO) project ontwikkelen. Deze zal volgens de partners naar verwachting ongeveer 5 miljoen werkuren genereren tijdens de ontwikkelings- en bouwfase en zal vervolgens permanente onderhoudsbanen creëren tijdens de operationele fase.
Ocean Winds en Banque des Territoires bouwen voort op een al bestaande samenwerking in offshore wind in Frankrijk. Deze omvatten de Eoliennes Flottantes du Golfe du Lion (EFGL), een 30 MW drijvend offshore windpark in de Golf van Lion, en twee 500 MW offshore windprojecten op vaste bodem: Îles d’Yeu et Noirmoutier en Dieppe Le Tréport.
EDF Renouvelables en Maple Power
Eoliennes Méditerranée Grand Large, waarvan EDF Renouvelables en Maple Power aandeelhouders zijn, is geselecteerd om een drijvende offshore windproject te ontwikkelen in de ‘Golfe de Fos‘ zone. Deze zone ligt meer dan 25 km uit de kust van Fos-sur-Mer (Bouches-du-Rhône).
EDF Renewables en Maple Power zijn al betrokken bij zes offshore windparken in Frankrijk, het eerste Franse offshore windpark Saint Nazaire, met een capaciteit van 480 MW, Fécamp (500 MW), het proef drijvende windproject Provence Grand Large (25 MW), het offshore windpark Calvados (450 MW), Duinkerken (600 MW) en Manche Normandie (1 GW).
Recycling en regionale investeringen
De winnende bieders hebben zich er elk toe verbonden om de windturbines te recycleren en om 10% van het ontwerp, de fabricage van de onderdelen, de werken en de exploitatie-gerelateerde diensten toe te kennen aan KMO’s. Daarnaast zullen de winnaars ten minste 10 miljoen euro aan financiering of aandeleninvestering bieden en elk 400.000 uur werkervaring mobiliseren voor mensen met sociale of beroepsproblemen, inclusief ten minste 20% opleidingsuren (d.w.z. 80.000 uur).
De twee winnaars hebben ook het “Charter of commitment to contribute to the regional structuring of a French industrial sector” ondertekend, een initiatief van de vertegenwoordigers van lokale economische spelers in de sector van hernieuwbare mariene energie (met name WindOcc en Sudeole).
Bijdrage aan offshore winddoelstelling
De aanbestedingsprocedure ging van start in maart 2022. Dertien kandidaten werden geselecteerd voor deze procedure en namen deel aan een competitieve dialoog. Nadat de kandidaten in augustus 2024 hun offertes hadden ingediend, deed de Commission de Régulation de l’Énergie (CRE) op 29 november 2024 uitspraak. Na het onderzoek van de CRE heeft de regering de twee winnaars aangewezen.
De toekenning van deze twee projecten in de Middellandse Zee brengt de cumulatieve capaciteit van projecten in gebruik, in aanbouw of in ontwikkeling aan de Franse kust op bijna 5,3 GW. Frankrijk heeft de doelstelling om 18 GW offshore windenergie in gebruik te hebben tegen 2035 en 45 GW tegen 2050.
Category: Wereldwijd