15,7 miljard subsidies van Belgische offshore windmolenparken

| 30 oktober 2015
Door de subsidies via groenestroomcertificaten voor offshore windparken (15,7 miljard) wordt de factuur voor energie de komende jaren duurder voor Belgische huishoudens. Een groot deel van deze offshore windparken moet nog gebouwd worden.  De verwachting is dat 20 jaar huishoudens, maar ook kmo’s, en grote bedrijven zullen moeten bijdragen. 
 
Sinds het begin van het eerste windpark in 2010 betalen de Belgen al voor de offshore windturbines. Dat kostte een gemiddelde gezin toen 0,94 euro extra voor het hele jaar.
 

Maar intussen draaien er al meer dan 150 windmolens op zee en is de bijdrage gestegen tot 14,39 euro per gezin per jaar. En de verwachting is dat dit bedrag nog zal stijgen. Want momenteel is amper een derde van de negen windmolenparken gebouwd. En 6 moeten er nog bijkomen. Grote parken, die dus ook recht hebben op subsidies. Dus zullen de kosten voor de offshore op onze facturen nog toenemen.

Voor grootverbruikers komen er kortingen die kunnen oplopen tot 45%, niet voor huishoudens. Supergrote bedrijven krijgen ook nog een plafond op hun bijdrage: ze betalen maximaal 250.000 euro per jaar voor de offshore parken, zelfs al gebruiken ze in verhouding veel meer stroom.

De kostprijs van de windmolenparken op zee komen bovenop de al spectaculaire verhogingen van de stroomprijs voor het wegwerken van de subsidies voor zonnepanelen, de verhoging van de btw van 6 naar 21 procent en de doorrekening van de vennootschapsbelasting van de netbeheerders Infrax en Eandis.

 

Bron: De Redactie

Tags: , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.