Acciona realiseert onshore windpark met meer dan 1 GW vermogen

| 30 maart 2020

Het wereldwijd opererende Spaanse energiebedrijf Acciona realiseert in Australië een windpark op land met 1.026 MW vermogen, het MacIntyre windpark. Het gaat hier om een investering van ongeveer 1 miljard Euro, verspreid over 3 jaar waarvan het grosdeel in het tweede en derde jaar.

Gepland zijn 180 windturbines van de Nordex Delta 4000 platform met 5,7 MW vermogen. De locatie is in de deelstaat Queensland ca. 200 km ten zuidwesten van de stad Brisbane of 50 km ten zuidwesten van de plaats Warwick. De locatie met een omvang van 36.000 hectare is in een gebied dat hoofdzakelijk als weideland voor schapen gebruikt wordt. Dat zal tijdens de bouw en de operationele fase niet veranderen.

Acciona is verantwoordelijk voor en eigenaar van ongeveer 926 MW. 18 windturbines met een gezamenlijk vermogen van 100 MW worden eigendom van CleanCO, een overheidsbedrijf in Queensland voor de opwekking van duurzame energie. Acciona heeft met CleanCo daarnaast een Power Purchase Agreement (PPA) afgesloten voor de afname van de stroomproductie van 400 MW vermogen gedurende 10 iaar.

Voor Acciona is het project het grootste duurzame energieproject ooit. Het windpark zal tevens 1 van de grootste windparken op land zijn. De bouw zal medio 2021 opgestart worden. In 2024 zal het windpark volledig operationeel zijn. Tijdens de operationele fase van het windpark zullen 400 permanente jobs ontstaan. De netaansluiting aan het E-net van Queensland vergt een aansluitingstraject van 64 km.

Acciona had t/m 2016 ook een windpower divisie voor de ontwikkeling en marketing van windturbines en turnkey windparken. In april 2016 fuseerde Acciona Windpower met Nordex. Sinds die tijd is Acciona hoofdaandeelhouder van Nordex met initieel een aandeel van 29,9%. In 2019 heeft Acciona haar aandeel verhoogd naar 36%.

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd, Wereldwijd Windparken

Reacties zijn gesloten.