Bedrijven vinden beleid Rutte vaag
bron: De Stentor
Veel grote bedrijven die actief zijn in de windenergie willen zekerheid over het beleid van kabinet Rutte. Ballast Nedam en Volker Wessels bijvoorbeeld willen zekerheid (ook op langere termijn) omtrent de windmolens op zee en het afleveren van stroom aan het elektriciteitsnet.
Ontwikkelingen in Nederland rond offshore wind biedt weinig perspectief voor ondernemingen met kapitaalintensieve investeringen. Premier Mark Rutte roept dat windmolens niet draaien op wind maar op subsidie. De ondernemingen ergeren zich aan zijn uitspraken. Subsidie is niet wat ze willen maar wel zekerheid over het beleid.
Ballast Nedam: Wij overwegen te investeren in de bouw van een tweede schip, maar wij hebben dat besluit nu niet genomen. Er is te veel onzekerheid over het kabinetsbeleid. Beide ondernemers hameren erop dat investeringen in grootschalige windfarms op zee ‘een kwestie van tien jaar of meer zijn’, wat op gespannen voet staat met het korte termijnbeleid van het kabinet.
Als Europees bedrijf is het afhankelijk van een sterke Nederlandse thuismarkt. Zekerheid dat het kabinet meehelpt de kaders vast te stellen is er niet. De overheid moet investeren in wetgeving en de infrastructuur die nodig is voor stroom van zee en niet in de subsidie.
Groot-Brittannie en Duitsland
Groot-Brittannië en Duitsland scheppen een klimaat dat bedrijven over de streep trekt om in windfarms te investeren. Bij een groeiende markt zullen de kosten van stroom uit zeewind snel kunnen dalen. Onze industrie wacht niet om de nieuwe regering die om de vier jaar weer een andere kant op gaat met windstroom van zee.
Veel banen
Zeewind heeft een enorme potentie en het creëert veel nieuwe banen. De grote turbinebouwers trekken momenteel naar Groot-Brittannië. Dit land helpt een markt voor windstroom te creëren met toekomstperspectief’. In Nederland is dat geen urgentie. Hier is men gewend aan schoon en goedkoop aardgas.
Voldoen aan EU – norm
Ook Nederland moet voldoen aan de EU-norm van twintig procent duurzame stroom in 2020. Alle Europese regeringen snappen dat, echter Nederland niet.