Boeren slepen eigenaren windpark Rivierduinweg (Flevoland) voor de rechter

| 30 juli 2015
Boeren die grond hebben aan de Vuursteenweg te Swifterbant zijn bang dat ze weer het nakijken krijgen bij het nieuwe windpark aan de Rivierduintocht. In de 90-er jaren waren zij al geinteresseerd in windturbines maar gemeente en provincie Flevoland besloten in zee te gaan met boeren die eerder met een aanvraag waren. Zij ontvangen jaarlijks een deel van de opbrengst.
Deze overeenkomst uit 1999 verdeelt de buren nu er weer nieuwe plannen zijn voor een nieuwe generatie windturbines met meer opbrengst. De 7 oude windturbines moeten worden gesaneerd.
De Vuursteenweg boeren vinden dat ze recht hebben  op de helft van de saneringsvergoeding en willen geïnformeerd worden over besprekingen die daar mogelijk al over gaande zijn. En zij stappen naar de rechter die op 11 augustus 2015 uitspraak doet. Bovendien vrezen ze dat de huidige eigenaren van de windturbines een bevoorrechte positie hebben bij deelneming in een nieuw park.

De andere kant stelt dat er helemaal geen concrete plannen zijn. Ook ontkennen de gedaagden dat de eisers recht zouden hebben op een fifty-fifty-verdeling van alle opbrengsten. Over de mogelijkheid om te investeren in een nieuw project hoeft niemand bang te zijn. “Het gaat om 150 miljoen, er is altijd ruimte om te participeren voor omwonenden, grondeigenaren en molenaars”, merkte een huidige exploitant op.

 

flevoland

Boeren kibbelen over plannen windpark Flevoland

Bron: De Stentor

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.