Borssele Beta hoogspanningsverbinding maand eerder dan gepland gereed

| 30 juli 2020

Borssele Beta © TenneT

De windturbines in Borssele III & IV en V kunnen een maand eerder aangesloten worden op TenneT’s hoogspanningsverbinding. De netbeheerder maakte vandaag bekend dat de 700 MW verbinding, Borssele Beta, gereed is.

TenneT heeft de ‘Grid Readiness’ certificering van DNV GL ontvangen voor Borssele Beta. Hiermee voldoet de offshore netaansluiting volledig aan de voorwaarden uit het zogenoemde Ontwikkelkader windenergie op zee. TenneT meldt dat het project ook binnen budget is gerealiseerd.

De opgewekte stroom van de windturbines in het 731,5 MW offshore windpark Borssele III & IV van het Blauwwind consortium en de demonstratiesite V (van Two Towers) wordt in het offshore transformatorstation verzameld en omgezet van 66kV naar 220kV. Dit offshore station, gebouwd door HSM Offshore, werd geïnstalleerd in april dit jaar. NKT Cables en VBMS waren verantwoordelijk voor het aanleggen van de kabelverbinding.

Via een exportkabelverbinding, bestaande uit twee 67 km-lange kabels, wordt de stroom getransporteerd naar het transformatorstation bij Borssele waar het wordt omgezet naar 380kV zodat het op het hoogspanningsnet kan worden gezet. TenneT is op dit moment bezig met de verzwaring van het 150kV-net in Zeeland en de 380kV-verbinding tussen de hoogspanningsstations Borssele en Rilland.

Gestandaardiseerde offshore verbinding
Borssele Beta is het tweede deel van de Borssele hoogspanningsverbinding. De eerste, Borssele Alpha, werd in september 2019 afgerond en verbindt het Borssele 1&2 offshore windpark van Ørsted welke naar verwachting later dit jaar volledig operationeel is. Hiermee heeft TenneT de eerste 1.400 MW gerealiseerd van de geplande 3.500 MW in 2023. Hierna volgen Hollandse Kust (zuid) Alpha en Beta en Hollandse Kust (noord). TenneT gebruikt voor al deze windparken vijf keer hetzelfde type 700 MW transformatorplatform, dat dichtbij een windpark staat en vijf keer dezelfde soort 220 kV kabelverbinding naar de kust.

Dit geldt ook voor de geplande windparken in de windenergiegebieden Hollandse Kust (west) en Ten Noorden van de Waddeneilanden. Voor het windpark in het windgebied IJmuiden Ver komen er twee offshore converterstations van elk 2 GW. Deze 3 windparken worden in de periode van 2024 tot en met 2030 gebouwd en hebben een totaal vermogen van 6.1 GW.

Tags: , , , ,

Category: Offshore windparken

Reacties zijn gesloten.