Boskalis, ACCIONA, DEME en MT Højgaard vormen partnerschap met CIP om energie-eiland in Deense Noordzee te ontwikkelen
Boskalis heeft samen met ACCIONA, DEME en MT Højgaard International een samenwerkingsovereenkomst getekend met Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), een wereldwijde fondsbeheerder die zich richt op investeringen in duurzame energie, om een bod uit te brengen voor de ontwikkeling van het energie-eiland in de Deense Noordzee.
De ondertekening van deze overeenkomst is een belangrijke stap op weg naar de realisatie van ’s werelds eerste energie-eiland, een project dat door CIP is bedacht. Het Deense energieagentschap is momenteel in gesprek met potentiële inschrijvers voor de aanbesteding voor het energie-eiland, die naar verwachting in het derde kwartaal van 2022 zal worden gestart.
CIP treedt op als projectontwikkelaar namens een investeerdersconsortium bestaande uit PensionDanmark en PFA, twee van de grootste pensioenfondsen van Denemarken, en het grootste nutsbedrijf van Denemarken, Andel (gezamenlijk bekend als het “VindØ-consortium”).
Boskalis en de andere drie gekozen aannemers, ACCIONA (ES), DEME (BE) en MT Højgaard International (DK), samen de ‘NJORD Group’ genoemd, beschikken elk over een unieke reeks capaciteiten en ervaring.
“Wij zijn verheugd over de vorming van dit partnerschap met CIP, een toonaangevende wereldwijde ontwikkelaar op het gebied van duurzame energie. Met onze unieke staat van dienst op het gebied van het creëren van nieuwe en klimaatbestendige landontwikkelingsprojecten, in combinatie met ons brede scala aan mogelijkheden op het gebied van duurzame energie, is Boskalis een logische aannemer voor de ontwikkeling van dit innovatieve energie-eiland in het Deense deel van de Noordzee. We kijken ernaar uit om de ontwikkeling van hernieuwbare energie verder offshore te brengen en zo een duurzame nieuwe horizon te creëren voor miljoenen Europese huishoudens.” Peter Berdowski, CEO Koninklijke Boskalis Westminster
Energie-eiland
Het energie-eiland in de Noordzee komt ongeveer 80-100 kilometer uit de Deense westkust te liggen. Het eiland zal in staat zijn om 10 GW offshore windenergie aan te sluiten op Denemarken en andere aangrenzende markten, een innovatiezone met potentieel voor grootschalige energieopslag en Power-to-X-technologieën te herbergen en accommodatie en exploitatie- en onderhoudsdiensten aan te bieden vanuit onsite havenfaciliteiten. Beeld: Deens Energieagentschap
Category: Wereldwijd