Eerste turbine Windpark Avri levert stroom

| 30 december 2019

© Betuwestroom.nl

Op donderdag 26 december begon de eerste turbine in Windpark Avri te proefdraaien en daarmee de eerste stroom van het windpark te leveren. Windpark Avri bestaat uit 3 turbines met elk een vermogen van 3,6 MW op het terrein van de oude vuilstort van Avri in Geldermalsen dat in 2016 werd afgesloten. Op dit terrein bevindt zich ook een zonneweide.

Twee windturbines met een torenhoogte van 120 m zijn gebouwd aan weerszijden van de afvalbult en een derde met een torenhoogte van 99 m hier bovenop. De totale hoogte van de drie windturbines is hierdoor gelijk. Volgens Burgerwindcoöperatie West-Betuwe, namens 900 leden de initiatiefnemer van het windpark, waren de turbines al even gereed maar kon de stroom nog niet afgevoerd worden.

Het windpark moet straks samen met de nabijgelegen 11 windturbines van Windpark Deil, circa 190 miljoen kilowattuur aan duurzame energie opleveren. Jaarlijks gaat er 0,50 cent per 1000 opgewekte kWh van Windpark Avri en Windpark Deil in een omgevingsfonds waar vanuit projecten in de regio worden gefinancierd die de leefbaarheid in het gebied bevorderen. Hier wordt ook een omwonendenvergoeding van uitgekeerd. Omwonenden van Windpark Avri krijgen een financiële bijdrage van 100 tot 300 euro per jaar, afhankelijk van de afstand tot het park.

 

 

Tags: , , ,

Category: Onshore windparken, Onshore windparken, Windparken

Reacties zijn gesloten.