Feestelijke opening duurzame energiecentrale van Forteiland Pampus

| 30 mei 2024

Bron: Forteiland Pampus

Gisteren, 29 mei 2024, opende Minister van Klimaat en Energie Rob Jetten de gloednieuwe, duurzame energievoorziening van Forteiland Pampus. Door inzet van wind, zon, waterstof, biovergisting, thermische energie en energieopslag, kan het eiland jaarrond in haar eigen energiebehoefte voorzien.

Het artificiële eiland is al sinds zijn begin off-grid: niet verbonden met de wal voor stroom, water of gas. Dit historische gegeven vormde de inspiratiebron voor het klimaatneutrale, nieuwe energiesysteem.

Pampus zal tonen hoe op het eiland door wind, zon en biovergisting stroom wordt opgewekt en hoe een combinatie van groene waterstof, lithiumbatterijen, thermische opslag en warmtepompen voor energieopslag zorgt. Het Nederlandse bedrijf Rengineers leverde 2 compacte BestWatt BW10 windturbines, het zonne-energiesysteem en een geavanceerd energieopslagsysteem.

Met deze innovatieve combinatie van bewezen technieken voorziet het eiland nu jaarrond in zijn eigen energie én vormt het een inspiratie voor decentrale energievoorziening.

Terug in de tijd: verdediging van vrijheid

Het iconische forteiland is zijn tijd altijd vooruit geweest. Als sluitsteen van de Stelling van Amsterdam was Pampus in 1895 een hypermodern verdedigingswerk. Op het eiland moesten tweehonderd soldaten ten tijde van oorlog drie maanden kunnen overleven zonder invloeden van buitenaf. Stroom werd opgewekt door een stoommachine, regenwater werd gezuiverd en voedsel werd ‘verduurzaamd’: ingeblikt, gepekeld en ingemaakt.

Verval en behoud

State of the art in 1895, maar toen het er écht om spande volledig achterhaald. De Stelling van Amsterdam was niet berekend op de komst van het vliegtuig en zo bleef van Pampus weinig anders over dan een ruïne en een idee. Een ruïne vol mogelijkheden, dat wel. In de jaren vijftig tot en met tachtig was Pampus een dankbaar decor voor feesten, betogingen en acties. De Vrijstaat Pampus werd uitgeroepen door hippies, Lubbers werd er bestreden door kunstenaars en studenten vierden er lustra.
Tot eind jaren tachtig een einde kwam aan deze anarchie en het eiland gered werd van verder verval en ondergang. Een groep pioniers kocht Pampus van de staat en bracht het onder in een stichting. Belangrijkst doel: behoud van eiland en fort voor toekomstige generaties.

Verdediging van de toekomst

In de 21e eeuw aangekomen staat Pampus, net als de rest van de wereld, voor een grote klimaatopgave. Een opgave waarin het als klein eigenwijs eiland een grote rol durft te spelen. Die van wereldwijd showcase zijn voor de energietransitie en het verduurzamen van erfgoed.
En daarom is Pampus – na jaren van onderzoek en verbouwingen – vanaf nu niet alleen een historisch icoon, maar ook het icoon voor een klimaatneutrale, fossielvrije en circulaire toekomst. Door te laten zien hoe nu op het eiland en in de nabije toekomst ook op andere (lastig te bereiken) locaties kan worden omgegaan met energie, water, grondstoffen en transport maakt Pampus impact. En zo is Pampus anno 2024 een geschiedkundig icoon met een hyperactuele boodschap. Bron: Forteiland Pampus

Luister ook naar het radio-interview van Radio 1 journaal met Forteiland Pampus Directeur Tom van Nouhuys.

In ons Engelstalige magazine Windpowernl hebben we eerder ook een item gewijd aan energie-eilanden en hoe zij kunnen dienen als een voorbeeld. Lees de artikelen hier terug. Later dit jaar volgt meer over dit thema.

Tags: , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.