Fugro doopt nieuwe state-of-the art geotechnisch schip

| 30 november 2022

Fugro Quest © Fugro

Fugro viert vandaag de tewaterlating van de Fugro Quest, het state-of-the art schip met geavanceerde technologie voor op diepe zee. Fugro zet dit type schip in voor onderzoek naar de precieze samenstelling van de ondergrond. De eerste opdracht is voor Vattenfall’s windpark dicht bij Norfolk in het Verenigd Koninkrijk.

De uit het onderzoek verkregen informatie kan  helpen de optimale locatie en ontwerp vast te stellen van te bouwen constructies op zee, zoals windparken. Dit schip biedt meer veiligheid tijdens werkzaamheden aan boord en door het energiezuinige ontwerp verbruikt het schip gemiddeld minder brandstof dan andere geotechnische schepen. Bovendien kan het duurzaam opereren door de mogelijkheid te varen op hydrotreated vegetable oil (HVO) biobrandstof en door de ingewonnen data te verwerken op afstand.

Vandaag gaat Barbara Geelen, chief financial officer van Fugro, het schip dopen alvorens het haar eerste reis gaat maken op zee. In december start het schip met werkzaamheden voor Vattenfall’s windpark dicht bij Norfolk in het Verenigd Koninkrijk.

Fugro Quest (zie video)wint kwalitatief hoogwaardige geotechnische data in tot 2.000 meter onder zeeniveau. Het schip is uitgerust met de geavanceerde systemen en technologieën geschikt voor werken op diepe zee zoals WISON® MkV EcoDrive, SEACALF® MkV DeepDrive® als ook gespecialiseerde monstername en laboratoriumfaciliteiten aan boord. Via een cloud-omgeving krijgt de klant ook nagenoeg real-time toegang tot de ingewonnen data.

Dennis Koenen, directeur geotechniek voor Europa en Afrika zegt: “De doop en de tewaterlating van vandaag zijn een nieuwe stap op weg naar onze ambitie om in 2035 klimaatneutraal te zijn. Fugro Quest verbruikt vergeleken met andere grote geotechnische schepen minder brandstof. Het schip is voorbereid om hybride te kunnen varen en kan – voorzien van automatische systemen voor geotechnische dekoperaties én met de nieuwste IT-mogelijkheden aan boord – haar werkzaamheden veilig wereldwijd uitvoeren. De orderportefeuille van het schip is al gevuld tot juli 2023. Ik ben blij om te kunnen laten zien hoe we de uitvoering van onze projecten verder kunnen verbeteren met de komst van dit nieuwe schip.”  Bron: Fugro

Tags: , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.