Fugro voert onderzoeken uit in Nederwiek II & III (noord) offshore wind kavels

| 30 augustus 2023

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft Fugro twee opdrachten gegund voor geotechnisch onderzoek voor de ontwikkeling van de Nederwiek II & III (noord) offshore wind kavels.

De Nederwiek windparkzone (NWWFZ) ligt 90 km uit de westkust van Nederland. Er worden drie windparklocaties aangewezen binnen deze zone: NW Windpark Locatie I, II en III, allemaal 2 GW groot. Fugro gaat geotechnisch onderzoek uitvoeren in de locaties II en III.

De opdrachten beslaan een totale oppervlakte van 600 km2 en omvatten het verzamelen van uitgebreide geodata van de zeebodem en ondergrond met behulp van geavanceerde technieken en innovaties. De gegevens zullen door de ontwikkelaars van het windpark worden gebruikt als input voor voorbereidende technische ontwerpstudies en toekomstige aanbestedingen, en zullen ook beschikbaar zijn voor het ontwerp van stroomkabels, archeologisch en marien biologisch onderzoek.

Het veldwerk staat gepland voor februari 2024 en zal worden uitgevoerd met behulp van Fugro’s gespecialiseerde vloot van geavanceerde geotechnische schepen voor zeebodemonderzoek en grondboringen. Deze schepen zullen worden uitgerust met Fugro’s SEACALF® Mk V Deepdrive systeem voor kegelpenetratietesten op de zeebodem en WISON® Mk V Ecodrive voor downhole sampling en kegelpenetratietesten. Daarnaast zal de laboratoriumcapaciteit aan boord worden uitgebreid om de resultaten sneller te kunnen verwerken. De daaropvolgende uitgebreide laboratoriumtests zullen plaatsvinden in Fugro’s uitgebreide laboratoria in het Verenigd Koninkrijk en België.

De door Fugro verzamelde gegevens zullen worden beheerd via VirGeo®, Fugro’s cloud-gebaseerde geodata engagement platform, en zullen vrijwel real-time worden geleverd aan RVO en haar adviserende ingenieurs. De volgende fasen van verdere verwerking, laboratoriumtests, gegevensanalyse en rapportage zullen doorgaan tot 2025.

De contracten maken deel uit van de Routekaart windenergie op zee 2030/31 van de Nederlandse overheid, die tot doel heeft de ontwikkeling van offshore windenergie in Nederland te versnellen. Bron: Fugro

Tags: , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.