Installatieschip Les Alizés bereidt zich in Eemshaven voor op eerste fundatie transport voor Gode Wind 3

| 30 juni 2023

© Groningen Seaports

In de Julianahaven in Eemshaven wordt het gloednieuwe installatieschip Les Alizés van Jan de Nul gereed gemaakt voor een eerste transport van fundatiepalen naar het Duitse offshore windpark Gode Wind 3.

Momenteel vindt vanuit de Eemshaven de aanleg van meerdere windparken op zee plaats: Hollandse Kust Noord (NL), 242 MW Gode Wind 3 (D) en 900 MW Borkum Riffgrund 3 (D). Voor beide Duitse windparken won Jan de Nul van Ørsted het transport en installatie-contract. De opdracht van Jan De Nul bestaat uit het transport en installatie van 106 funderingen voor windturbines en een fundering voor een onderstation op zee, inclusief de bijhorende bovenkant.

Als eerste zullen de palen voor windpark Gode Wind 3 worden geïnstalleerd. Inmiddels zijn er 24 fundatiepalen (van de in totaal 107) in de Beatrixhaven aangekomen en binnenkort gaat het laden van deze palen op een installatieschip, Les Alizés van de Jan de Nul-groep, in de Julianahaven van start.

© Groningen Seaports/Eemshaven online

Transport van opslag naar haven

Daarvoor moeten de immense palen één voor één door het havengebied worden vervoerd van het opslagterrein van BOW aan de Beatrixhaven naar de laadfaciliteit op de Wagenborg Terminal in de Julianahaven. Vanwege de grootte van de transporten zijn extra bochtstroken aangebracht en weggedeeltes verbreed. Q3 Heavy Lift BV voert deze transporten over land uit via zogeheten SPMT’s (meerwielenvoertuigen). Onlangs is de eerste paal (100 meter lang, 1500 ton zwaar en een doorsnee van 9,5 meter) op deze wijze naar de Julianahaven vervoerd en dat nam ongeveer 5,5 uur in beslag. Deze transporten vinden overwegend ’s nachts plaats. De transporten zullen nog het hele jaar in beslag nemen. Bron: Groningen Seaports

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.