Japan lanceert tender voor drijvend offshore windpark

| 30 juni 2020

Hibiki testproject in Japan. © Ideol

De Japanse overheid heeft vorige week een tender voor een drijvend offshore windpark van tenminste 16,8 MW gelanceerd. De openstellingsronde loopt tot en met 24 december 2020. Biedingen zijn mogelijk tot en met een stroomprijs van 93 Euro/MWh.

De locatie is bij het eiland Goto gelegen, het meest zuidwestelijke eiland van Japan, in de Nagasaki Prefecture. Het is een van de gebieden die in augustus 2019 door de Japanse overheid was uitgekozen voor de ontwikkeling van offshore wind. Door de grote waterdiepte zijn rond Japan slechts offshore windparken mogelijk met drijvende fundamenten. Tot nu toe waren in Japan uitsluitend offshore windparken toegestaan in havengebieden.

De winnaar wordt in juni 2021 bekend gemaakt door de 2 Japanse ministeries METI (Ministry of Economy, Trade and Industry) en MLIT (Ministry of Land, Infrastructure, Transport and Tourism).

Naast de offshore locatie bij het eiland Goto heeft het ministerie van Land, Infrastructure and Transport (MLIT) op voorlopige basis nog verdere veilingzones vastgesteld: drie bij Akita (noordwesten van het eiland Honshu) en één bij Choshi (oosten van het eiland Honshu). Eind juni wordt hier over beslist.

Japan wil in 2030 over 22 – 24% duurzame energie beschikken. De Japan Wind Power Association (JWPA) verwacht dat tegen die tijd 10 GW aan offshore windenergievermogen geplaatst is.

Tags: , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.