Lagerwey, Abn-Amro en Yard Energy gaan windparken bouwen in Finland

| 30 oktober 2014

De Nederlandse windturbine fabrikant Lagerwey gaat samen met Yard Energy en ABN-AMRO gezamenlijk windparken bouwen in het dunbevolkte Finland. De drie Nederlandse partijen hebben vertrouwen in de ruimte, voldoende wind en het stabiele investeringsklimaat.

Vandaag wordt de investering bekend gemaakt. Nu willen ze het exacte bedrag nog niet bekend maken. Wel is duidelijk dat het opwekken van 1 MW via een windturbine ruim 1 miljoen euro kost.

En in eerste instantie wordt er geïnvesteerd in twee parken die samen 27,5 MW gaat opwekken.

“Een behoorlijk aantal miljoenen” dus, zegt Jaap Roggeveen, die namens ABN Amro betrokken is bij de investering. Dat juist voor Finland is gekozen, komt niet alleen doordat er in het dunbevolkte land nog wel wat ruimte is voor windmolens of de hoeveelheid wind in het land, zegt Roggeveen. “Het is vooral de stabiliteit.”

Finland wil namelijk de hoeveelheid windenergie flink verhogen de komende jaren. Daarom geeft het land voor de komende twaalf jaar een vast tarief voor het leveren van groene stroom aan het elektriciteitsnet, volgens Roggeveen €80 tot €85 per megawattuur.

En dat geeft investeerders een hoop zekerheid. Zeker in de duurzame energie, een sector die enorm veel schommelingen kent in bijvoorbeeld subsidiëring door overheden. Roggeveen: “Een stabiel tarief is eigenlijk nog beter dan echt een heel hoog tarief.”

Inmiddels is de bouw van het eerste windpark gestart. De turbines moeten medio volgend jaar de eerste energie gaan leveren, zegt topman Geert Hein Verbeek van Yard Energy. “Het liefst bouw je aan de kust, maar het geval wil dat veel Finnen een vakantiehuisje bezitten, juist aan de kust. En die willen die windmolen niet voor de deur zien.”

lagerwey2

Klik hier voor meer informatie.

Bron: Telegraaf

Tags: , , , , ,

Category: Bedrijven, Electriciteit, Groene energie, Leveranciers, Onshore windparken, Wereldwijd, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.