Limburg en stadturbines?

| 30 januari 2012
bron: De Limburger

Ricochet, een bedrijf uit Maastricht wil 500 kleine windmolens (15 meter hoog) plaatsen op het bedrijventerrein Avantis in Heerlen en het Floriadeterrein in Venlo. Deze molens zijn geschikt om in een stad te plaatsen vind Ricochet. Het levert tussen de 6,5 en 8,5 kW aan energie op.

Provincie Limburg wil bijdragen in de kosten van ontwikkeling en is positief over het plan. Het wil echter eerst onderzoeken of de molen (Raywaver) voldoende rendement opleveren en hoe ze in het landschap passen. De opbrengst is vergelijkbaar met het verbruik van een gemiddeld huishouden en kost zo’n 50.000 euro. Wanneer er meer windmolens gefabriceerd gaan worden zullen de kosten gaan dalen.

Behalve met Enicon werkt Ricochet ook samen met het Maastrichtse bedrijf Trebuchet en Enicon Energie Conception uit Den Bosch. Dit bedrijf is bekend met het ontwikkelen van duurzame panden waar energie wordt opgewekt. Het bedrijf plaatste eerder al twee stadsturbines bij het eigen kantoor en twee in het centrum van Helmond.

De afgelopen jaren zijn er verschillende testen uitgevoerd met kleine windmolens. Het resultaat was teleurstellend. Bij Kerkrade staat 2 molens en bij Neer worden er 4 gebouwd. Ook zijn er plannen voor de plaatsing van windmolens in het Maastrichtse Lanakerveld en bij Bocholtz.

Category: Windenergie, Windmolens

Reacties zijn gesloten.