Mennens en Certex UK voeren inspecties uit voor windpark Hollandse Kust Noord

| 30 november 2022

Mennens en Certex UK verzorgen inspecties van hydraulische systemen, hijs- en hefmiddelen, valbeveiligingsoplossingen en PBM

Mennens en zusterbedrijf Certex UK, beiden specialist in staalkabels, hijs- en hefmiddelen en veilig werken op hoogte, gaan samen aan de slag voor het offshore windpark Hollandse Kust Noord. De bedrijven leveren inspecteurs die zorgdragen voor de inspecties van het materieel voordat deze offshore geïnstalleerd worden en ná oplevering van de turbines.

Het consortium CrossWind, een joint venture van Shell en Eneco, is onlangs begonnen met de bouw van het 759 MW offshore windproject Hollandse Kust Noord op 18,5 kilometer van de Nederlandse kust bij Egmond aan Zee. Mennens en Certex UK zorgen er onder meer voor dat de turbines voldoen aan geldende wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid, zoals de inspectie van hydraulische systemen, valbeveiligingsoplossingen, hijs- en hefmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).

Beide bedrijven zijn onderdeel van overkoepelende organisatie Axel Johnson International. en hebben al ruime ervaring met windturbines. Zo waren ze gezamenlijk betrokken bij de realisatie van Windpark Hollandse Kust Zuid. Daarnaast werkten ze mee aan windpark Borssele 1&2, Fryslân en Westermeerwind.

Jeroen Peters, Managing Director bij Mennens Amsterdam, vertelt:over de werkzaamheden van Mennens en Certex UK: “Onze experts controleren of de windmolenonderdelen voldoen aan alle veiligheidseisen. Internationaal gelden hiervoor de ISO-richtlijnen, daarnaast gelden binnen Nederland onder meer de Machinerichtlijn, de Arbowet, NEN en DIN. Hierbij is o.a. een jaarlijkse inspectie verplicht.

Mennens en Certex UK zorgen ervoor dat deze inspectie goed verloopt en dat Consortium CrossWind beschikt over de benodigde certificaten. Zodat de monteurs op een efficiënte en verantwoorde wijze kunnen werken op hoogte. Daarnaast voeren Mennens en Certex UK een zogeheten ‘statutory inspection’ uit. Deze inspectie is uitgebreider en zorgt ervoor dat de klant uit kan gaan van een nulmeting.”

Veiligheidsuitrustingen

De beide bedrijven verzorgen ook de inspectie van de benodigde veiligheidsuitrusting voor de monteurs. Jeroen vertelt: “De monteurs werken op grote hoogte, soms wel op 251 meter boven zeeniveau. Daar zijn goedgekeurde persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) voor nodig. Denk hierbij aan valharnassen, veiligheidshaken en veiligheidslijnen. Werken monteurs bijvoorbeeld bovenop het platform van een windturbine, dan moeten zij zich áltijd vasthaken. Want op zulke hoogtes speelt wind een belangrijke rol bij het uitvoeren van werkzaamheden.”

Materialen hijsen en heffen

Bij de werkzaamheden in het windpark moeten niet alleen personen naar grote hoogte worden gebracht. Ook materiaal moet op een veilige manier van de grond naar boven worden getakeld. “Hiervoor maakt Consortium CrossWind gebruik van dienstliften, vaak bevinden deze zich binnenin de windmolens. Deze liften gaan omhoog door middel van takels. Mennens en Certex UK controleren of de dienstliften voldoen aan de eisen die de wet- en regelgeving voorschrijft. Zodat de last veilig naar grote hoogte kan worden gehesen. Zo garanderen we de veiligheid van iedereen die bij het project betrokken is.” Bron: Mennens

Tags: , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.