Minister Kamp: Offshore Parken uit 2009 vergunning niet verlengen

| 30 april 2014

Op 24 april werd er een debat gehouden over de plannen voor de toekomstige windparken. De Tweede Kamer wilde een aantal alternatieve locaties en overwegingen rond de nieuwe windparken bespreken. Kamp gaf te kennen haast te hebben omdat de doelen voor 6.000 MW wind op land en 4.500 MW wind op zee een enorme opgave is Nu de plannen zijn gemaakt, gaan we ook door. Ik ben een diesel als het gaat om de uitvoering van de projecten.”

Wind op Zee komt voor de zomer van 2014 een nieuw plan om windparken te clusteren in kavels (Routekaart voor Wind op Zee). De minister komt met een wet hiervoor, waarin bijvoorbeeld telkens één kavel per jaar wordt aanbesteed. Een partij die aanbesteding wint, krijgt dan tegelijkertijd de vergunning én de subsidie, waardoor de uitvoering direct kan beginnen. Op deze manier wordt ook de bekabeling naar het land efficiënt ingericht.

Oorspronkelijk was de gedachte om alle windparken naar land te brengen met individuele kabels, maar clustering is goedkoper.Dit is wel slecht nieuws voor negen oude vergunningen voor offshore windparken uit 2009, die niet in deze aanpak passen. “Die vergunningen moeten we niet verlengen. Ik denk niet dat ze tot windparken leiden. De bekabeling is te inefficiënt”, aldus de minister.

kamp

Klik hier voor het originele bericht.

Bon: Energieactueel

Tags: , ,

Category: Electriciteit, Offshore windparken, Windenergie, Windkaart, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.