Nederlandse huishoudens investeerden €4,3 miljard in windmolens en zonnepanelen

| 30 juni 2023

Ongeveer 15% van de Nederlandse huishoudens investeerden in de afgelopen 12 maanden samen in totaal voor €4,3 miljard in het installeren, aanpassen of vervangen van zonnepanelen, windmolens of windturbines. Dit blijkt uit de derde editie van Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek van online marktonderzoeksspecialist Multiscope.

Van de €4,3 miljard werd 99% uitgegeven aan het investeren, aanpassen of vervangen van zonnepanelen. Slechts 1% ging naar windmolens of windturbines.

Jaren in woning en oppervlak bepalend

Huishoudens die al meer dan tien jaar in hun huidige woning wonen, investeren vaker in zonne- en windenergie. Opvallend genoeg komt maar liefst 36% van alle investeringen van huishoudens die twintig jaar of langer in hun woning verblijven. Daarnaast betreft het vaak woningen met een oppervlak van meer dan 120 vierkante meter (41%).

Markt nog niet verzadigd

De markt is duidelijk nog niet verzadigd. Komend jaar heeft 14% van de Nederlandse huishoudens concrete plannen om duurzame aanpassingen te doen op het gebied van zonne- en windenergie. Verwacht wordt dat zij hier maar liefst €4,1 miljard aan zullen besteden. Met name zonnepanelen zijn in trek, waarbij ongeveer 1 miljoen huishoudens aangeven ze te willen installeren, aanpassen of vervangen.

Duurzaam Wonen

De resultaten in dit persbericht komen uit de derde editie van Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek naar energie, isolatie, verwarming, ventilatie en besparing. In het onderzoek zijn 5.080 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd, representatief voor de Nederlandse bevolking.

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.