Ook laatste windparken in Windplan Groen bereiken financial close

| 30 december 2021
Ook laatste windparken in Windplan Groen bereiken financial close

Bron: Pure Energie

Eerder deze maand werd bekend gemaakt dat bijna alle windparken in Windplan Groen in oostelijk Flevoland de ontwikkelfase en ook grotendeels de financial close hebben afgerond. Vandaag kondigde energiebedrijf Pure Energie aan dat ook financial close voor de laatste windparken is bereikt. 

Het gaat om de windparken Hoge Vaart Zuid (10 windturbines), Oldebroekertocht (5 windturbines) en Hondtocht Zuid (vijf windturbines). Deze komen in het gebied dat globaal ten noorden ligt van Biddinghuizen en ten zuiden van de spoorlijn tussen Dronten en Zwolle.

Vestas V162

De 20 windturbines van Pure Energie zijn onderdeel van het nog veel grotere Windplan Groen waarin in totaal 90 nieuwe turbines worden gerealiseerd. Er is binnen Windplan Groen gekozen voor verschillende windturbineleveranciers. Pure Energie heeft gekozen voor de V162 van Vestas. Deze turbines krijgen een ashoogte van 166 meter, een rotordiameter van 162 meter en een tiphoogte van 247 meter.

De drie windparken wekken naar verwachting ruim 400 miljoen kWh per jaar op. Dat is voldoende stroom om het equivalent van 160.000 huishoudens één jaar lang van stroom te kunnen voorzien. Samen vormen ze voor Pure Energie het grootste windproject ooit, met de grootste windturbines ooit en de hoogste productie van duurzame elektriciteit dat een project van Pure Energie ooit heeft bereikt.

Windpark Flevo Ventum

Pure Energie start direct in 2022 met bouwactiviteiten, Het bedrijf begint allereerst met de bouw van Windpark Flevo Ventum. Dit windpark is niet van Pure Energie maar wordt in opdracht van eigenaar Flevo Ventum BV gebouwd. Het gaat om vijf windturbines. Pure Energie verwacht dat in medio januari 2022 de eerste voorbereidende werkzaamheden beginnen, zoals de aanleg van duikers. De aanleg van de parkweg voor Flevo Ventum begint ook in die maand. Aansluitend begint de aanleg van de kraanopstelplaatsen.

Hoge Vaart Zuid, Oldebroekertocht en Hondtocht Zuid

Pure Energie verwacht medio februari met de eerste kleinere werkzaamheden voor Windpark Hoge Vaart Zuid te beginnen en vanaf ongeveer half maart start de aanleg van wegen en kraanopstelplaatsen. Voordat de nieuwe windturbines van Windpark Oldebroekertocht en Windpark Hondtocht Zuid gebouwd kunnen worden, moeten eerst de 12 bestaande turbines die hier staan worden verwijderd. Dat gebeurt waarschijnlijk eind 2022. Wel is op dit moment de planning dat in het voorjaar van 2022 de aanleg van wegen en kraanopstelplaatsen voor Windpark Oldebroekertocht alvast kan beginnen, zo meldt Pure Energie.

Tags: , , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.