Ørsted onderzoekt mogelijkheden en effecten van klimaatvriendelijk voedselproductie bij offshore windparken

| 30 november 2023

Ørsted gaat in het Anholt Offshore Windpark in Denemarken koolstofarm voedsel als zeewier en blauwe mosselen verbouwen. In dit onderzoeksproject zet het Deense energiebedrijf in op meervoudig ruimtegebruik en hoe dit tegelijkertijd een bijdrage kan leveren aan onderwaternatuur en zeeleven.

De productie van zeewier en de blauwe mossel kost zeer weinig energie, en is bij uitstek voedsel van de toekomst. Bovendien creëert het mogelijk nieuwe habitats voor zeedieren. Ørsted stelt de ruimte rond windparken beschikbaar om de mogelijkheden en effecten van klimaatvriendelijk voedselproductie te onderzoeken.

Hoe het project werkt

Onderzoekers van de Technische Universiteit van Denemarken (DTU) zetten in het water rond de 111 windturbines lijnen van soms wel 100 meter uit. De onderzoekers bevestigen zaailingen aan de lijnen om drie verschillende soorten zeewier te kweken voor menselijke consumptie. Het plan is om volgend voorjaar te beginnen met de kweek van blauwe mosselen door het zeewier aan te vullen met materiaal waar mossellarven zich op kunnen vestigen.

“We zullen de komende jaren veel offshore windparken bouwen. Als we gebieden op zee die we al gebruiken om hernieuwbare energie op te wekken, ook kunnen gebruiken om nieuw, klimaatvriendelijke voedsel zoals zeewier en mosselen te produceren en dan ook de natuur te versterken – dan kunnen we echt een verschil maken.” – Ingrid Reumert, Senior Vice President en Head of Global Stakeholder Relations bij Ørsted

Met dit project willen we daarbij verder onderzoeken hoe het opwekken van windenergie, het versterken van de natuur en het produceren van voedsel vanaf de ontwerpfase samen kan gaan in windparken. Hier liggen ook kansen voor Nederlandse windparken.

Over Anholt Offshore Windpark

Anholt Offshore Windpark ligt in het Kattegat in Denemarken tussen het schiereiland Djursland en het eiland Anholt. Het heeft een oppervlakte van 88 vierkante kilometer. De stroomproductie van het windpark is volledig CO2-neutraal en is meer dan het jaarlijkse verbruik van ruim 1 miljoen Denen. Bron:  Ørsted

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.