Primeur voor Noord-Holland: windturbines in bos
In het Robbenoordbos bij Wieringerwerf verrijzen binnen twee jaar vier windturbines. De windmolens van Nuon komen midden in het bos te staan. De aanleg is gestart met de kap van tientallen bomen.
“Die bomen komen in meervoud terug aan de rand van het bos,” verzekert Staatsbosbeheer. Het wandelgebied waar de windmolens komen gaat voor twee jaar dicht voor het publiek.
Maar waarom zou je windmolens in een bos zetten? Niet om ze te verstoppen. Hoewel de suizende wieken straks aan het zicht van de wandelaar onttrokken zijn door de kruinen van de bomen, zijn de turbines van 120 meter hoog en met een diameter van 117 meter van een afstand duidelijk te zien. Ze horen bij de 78 andere windmolens van het park die, zoals we het kennen, in agrarisch land staan, in verschillende lijnopstellingen.
Het park moet minimaal 300 megawatt opbrengen – stroom voor 280.000 huishoudens – en de molens moeten in lijnen staan. Overal losse windmolens, dat heeft de provincie liever niet meer. Vergunningen, gasleidingen en andere hindernissen maakten dat het Robbenoordbos de perfecte plek is voor de laatste vier molens van een lange rij.
Al tien jaar zijn Nuon en Staatsbosbeheer bezig met de ontwikkeling van de windmolens in dit winderige stukje Nederland. Zo’n periode is gebruikelijk voor de ontwikkeling van een windpark. Staatsbosbeheer verhuurt de grond maar al te graag – ‘maar na een zorgvuldige afweging’ – voor dit soort projecten.
“We krijgen compensatie voor het gebruik van de grond, dat geld investeren we direct in natuurbeheer”, zegt woordvoerder Imke Boerma tijdens een wandeling door het gebied. Is het windmolenbos een verdienmodel? In zekere zin. Toen de afspraken met Staatsbosbeheer werden gemaakt, moest de organisatie flink bezuinigen.
Zie ook de video van Medemblik Actueel
https://youtu.be/HkPrvRGmoWc
Bron: Trouw en Medemblik actueel
Category: Wereldwijd