Rovco tekent subsea overeenkomst voor offshore windpark Hollandse Kust Noord

| 30 juni 2022
Rovco tekent onderzeese overeenkomst voor offshore windpark Hollandse Kust Noord

Bron: Rovco

Rovco, specialist in ROV en hydrografische diensten, en Van Oord hebben een overeenkomst getekend voor de uitvoering van onderwater onderzoekswerkzaamheden voor het offshore windpark Hollandse Kust Noord.

De werkzaamheden voor Rovco zullen bestaan uit een campagne voor onderzoek en identificatie van niet-geëxplodeerde munitie (UXO) en survey werkzaamheden op aangewezen locaties in het windpark. Alle mogelijke puinobjecten die de funderings- en kabelinstallatiewerkzaamheden kunnen belemmeren, zullen daarbij worden verwijderd. 

Aparatuur

Voor het project worden de DPII-schepen Glomar Wave en VOS Star in twee fasen ingezet. Hierbij worden Rovco’s Seaeye Leopard WROV met de geavanceerde SubSLAM X2-technologie en de Sub-Bottom Imager van PanGeo Subsea ingezet om doelen in de ondergrond nauwkeurig te identificeren en volledige 3D-modellen te genereren van UXO-objecten in situ en in realtime tijdens het onderzoek.

Simon Miller, Managing Director van Rovco, zegt: “UXO-risicobeperking is van vitaal belang voor een veilige en succesvolle voltooiing van deze complexe offshore ontwikkelingen, en wij zijn verheugd dat Van Oord Rovco heeft geselecteerd als vertrouwde partner voor deze pre-installatiecampagne bij Hollandse Kust Noord. Wij maken gebruik van onze geavanceerde apparatuur en offshore-expertise om gevaren formeel te identificeren, te onderzoeken en te beperken, met precisie en snelheid. Onze ingezette apparatuur en methoden hebben bij soortgelijke projecten geleid tot een aanzienlijke vermindering van het aantal valse targets, wat aanzienlijke besparingen oplevert voor projecten tijdens de onderzoeksfase.’’

Hollandse Kust Noord

Hollandse Kust Noord zal een geïnstalleerd vermogen van hebben van 759 MW, waarmee ten minste 3,3 TWh per jaar wordt opgewekt. Dit zal voldoende zijn om elektriciteit te kunnen leveren om het equivalent van meer dan 1 miljoen Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien. CrossWind, een joint venture tussen Shell en Eneco, kreeg in 2020 de vergunning voor het offshore windpark en selecteerde Van Oord als de Balance of Plant-aannemer voor de ontwikkeling. 

“We kijken ernaar uit om met onze partner Rovco samen te werken aan het Hollandse Kust Noord-project in Nederland. De UXO-onderzoeks- en identificatiecampagne is een belangrijke stap op weg naar de oplevering van het offshore windpark. Door eerst gebruik te maken van de sub-bottom imager techniek, gevolgd door fysieke benadering van de resterende potentiële UXO targets, biedt Rovco een state-of-the-art oplossing die de efficiëntie van het project vergroot”, aldus Roeland Ris, Project Director bij Van Oord. Bron: Rovco

Tags: , , , , , , ,

Category: Offshore Windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.