Samenwerking Huisman en Jan de Nul voor hogere veiligheid tijdens hijsactiviteiten

| 30 april 2020

© Huisman

Huisman en Jan De Nul Group hebben gezamenlijk een nieuwe tool ontwikkeld dat offshore-hijsactiviteiten veiliger uitvoerbaar maken. De tool, Universal Quick Connector (UQC), zal worden gebruikt op Jan De Nul’s nieuwe offshore-installatieschepen Les Alizés en Voltaire.

Jan de Nul gaf Huisman in 2019 de opdracht voor de engineering, bouw en levering van twee innovatieve kranen voor deze schepen. Huisman heeft hiervoor met assistentie van de kennis en expertise van het operationele en technische team van Jan De Nul Group de UQC ontwikkeld.

De UQC is een slimme, modulaire en robuuste klem die in het hijsblok van de kraan is gemonteerd. De UQC bevestigt en koppelt lasten en gereedschappen rechtstreeks aan het hijsblok van de kraan zonder tuigage, zonder tussenkomst van personeel en volledig automatisch waardoor een veilige werkomgeving gecreëerd wordt. De complexe taak van het – meestal handmatig ondersteunde – aanhaken en loshaken van lasten kan worden voorbereid buiten het kritische pad van de hijsoperatie. Het verbetert daarnaast ook de werkbaarheid in het algemeen. Doordat hijstuigage niet langer nodig is kan de kraan de beschikbare hijshoogten optimaliseren en ook onderwaterwerkzaamheden uitvoeren.

De tool is uitgerust met een actief rotatie mechanisme dat nauwkeurige positionering mogelijk maakt van zware componenten zoals nacelles en windturbine bladen die een nauwgezet boutpatroon hebben. De UQC sluit met een specifieke pin aan op de hijslast. Elk object of tool dat is uitgerust met deze pin kan worden gehesen. Bestaande lasten kunnen gehesen worden door middel van een tussenliggend ‘hijs-oog’ en pinverbinding. Als conventionele tuigage nodig is, kan een traditionele hijshaak met de pin in de UQC worden gemonteerd.

Tags: , , , , ,

Category: Onshore windparken

Reacties zijn gesloten.