Shell investeert in het eerste door wind en zon aangedreven offshore boorplatform in Maleisië

| 30 augustus 2021
Shell investeert in het eerste offshore boorplatform in Maleisië

Bron: Shell

Sarawak Shell Berhad (SSB), een dochteronderneming van Royal Dutch Shell plc, heeft aangekondigd dat zij een definitieve investeringsbeslissing heeft genomen over het Timi-gasontwikkelingsproject. SSB zal hier voor het eerst in Maleisië een offshore boorputplatform gebruiken dat wordt aangedreven door zonne- en windenergie. 

Timi zal worden ontwikkeld als onderdeel van het SK318 Production Sharing Contract, met SSB als operator met 75% van de aandelen. Daarnaast zijn de andere twee partners in het project Petronas Carigali Sdn Bhd met 15% en Brunei Energy Exploration met 10%. 

Timi 

Het Timi-gasveld is in 2018 ontdekt onder de SK318 PSC. Het ligt op ongeveer 252 km ten noordwesten van Bintulu, Sarawak en 202 km ten noordwesten van Miri, Sarawak. Timi  krijgt een nieuw onbemand boorputplatform dat via een nieuwe pijpleiding van 80 km wordt gekoppeld aan het bestaande door Shell geëxploiteerde F23-hubplatform. Het platform is SSB’s eerste platform dat wordt aangedreven door een hybride systeem van hernieuwbare energie uit zon en wind.

Het onbemande platform is ongeveer 60% lichter dan een conventioneel Tender Assisted Drilling (TAD) boorputplatform. Dit project omvat ook het boren van twee putten. De Timi-ontwikkeling is ontworpen om een piekproductie van 50.000 olie-equivalent per dag (boe/d) te bereiken. 

Shell Maleisië

Shell Maleisië, één van de pioniers in de opbouw van de energie-industrie van het land, zegt ernaar te streven het voortouw te nemen in de energietransitie van het land door middel van investeringen in koolstofarme energieoplossingen en tegelijkertijd concurrerende en koolstofbestendige Upstream-investeringen na te streven. 

“Timi, laat zien dat Shell in staat is om te innoveren en veilige, betrouwbare en duurzame projecten te leveren, in lijn met onze toezegging om in 2050 een netto-nul-uitstoot te bereiken, in lijn met de samenleving”, aldus Wael Sawan, directeur van Shell Upstream. Bron: Shell

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.