Shell wordt volledig eigenaar van offshore windpark Egmond aan Zee

| 30 maart 2021
Shell wordt 100% eigenaar van offshore windpark Egmond aan Zee

© Shell

Shell wordt 100% eigenaar van Nederlands eerste offshore windpark Egmond aan Zee. Het bedrijf was tot nu samen met energiebedrijf Vattenfall in de joint venture NoordzeeWind C.V. eigenaar van het windpark. De beide bedrijven kondigden vandaag aan dat Shell het aandeel van Vattenfall overneemt.

Offshore windpark Egmond aan Zee ligt op 10 tot 18 kilometer uit de kust bij Egmond aan Zee. In het park staan 36 windturbines van Vestas. Het gaat om het type V90 met een ashoogte van 70 meter, een tiphoogte van 115 meter, een rotordiameter van 90 meter en een vermogen van 3 MW. In 2007 werd het offshore windpark met een opgesteld vermogen van 108 MW in bedrijf gesteld.

Demonstratieproject

Shell en Vattenfall hebben ruim twintig jaar samengewerkt om het eerste windpark op zee te bouwen en exploiteren. Het project was destijds voor beide partijen een belangrijke stap om expertise op te doen in deze vorm van duurzame energie.

Hessel de Jong, algemeen directeur offshore wind Europa bij Shell: “Wind op zee speelt een belangrijke rol in de energietransitie. We hebben al veel geleerd van de bouw van dit eerste Nederlandse windpark op zee en ik ben verheugd dat we op deze wijze onze bijdrage aan de energietransitie blijven leveren. En met het offshore windpark Egmond aan Zee kunnen we bovendien waardevolle ervaring opdoen voor het opereren van een offshore windpark in een dynamische energiemarkt.”

Kasper Simonsen, hoofd Asset Management,” Vattenfall wil fossielvrij leven binnen een generatie mogelijk maken. Om dat doel te bereiken wordt fors geïnvesteerd in wind, zon en opslag, waarmee we het aanbod van energie steeds verder verduurzamen. De lessen die we hebben geleerd van het eerste Nederlandse offshore windpark kunnen we toepassen bij de bouw van Hollandse Kust Zuid en andere toekomstige offshore windparken. De verkoop stelt Vattenfall in staat om zich nog meer te focussen op de ontwikkeling van onze nieuwe projecten.”

Shell is ook samen met Partners Group (45%), Eneco (10%), DGE (15%) en Van Oord (10%) via het Blauwwind consortium mede-eigenaar in het recentelijk in bedrijf gestelde offshore windpark Borssele III & IV.

Tags: , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.