Statkraft streeft naar 30 GW extra hernieuwbare energie capaciteit in 2030

| 30 juni 2022

Het internationale energiebedrijf Statkraft heeft zijn hernieuwbare energie doelstellingen voor 2030 aangescherpt. Statkraft wil door een uitbreiding van capaciteit in 2030 in totaal 30 GW duurzame energie extra kunnen leveren. Tegelijkertijd maakte het bedrijf een wijziging in corporate management en nieuw duurzaam bedrijf bekend.

De herziene groeistrategie die Statkraft vandaag bekend maakte is gebaseerd op vier strategische pijlers:
• Zorgen voor schone flexibiliteit – benutten van waterkracht
• Versnellen van zonne-energie, ‘wind op land’, ‘wind op zee’ en batterijopslag
• Leveren van duurzame marktoplossingen aan klanten
• Opschalen van nieuwe groene energietechnologieën

Zo wil het bedrijf een jaarlijkse verhoging in investeringen in wind op land, zonne-energie en batterijopslag realiseren: van 2,5-3 GW in 2025 tot 4 GW in 2030. Statkraft verwacht veel van de groei in ‘deze energiebronnen in alle regio’s waar het duurzame energiebedrijf actief is. Ook de doelstellingen voor waterkracht, ‘wind op zee’ en groene waterstof zijn verhoogd. Voor wat betreft ‘wind op zee’ streeft Statkraft naar een industriële rol in Noorwegen en Ierland.

Verder richt Statkraft zich op het verbeteren en uitbreiden van Noorse waterkrachtcentrales. Het doel is om in 2030 ten minste vijf grote waterkrachtprojecten op te starten. Daarnaast wil Statkraft zich ontplooien tot een toonaangevende ontwikkelaar op het gebied van groene waterstof – eerst in Noorwegen en Zweden en daarna ook buiten de Scandinavische landen. Hier is het doel om in 2030 2 GW groene waterstof te hebben ontwikkeld.

Daarmee streeft Statkraft naar een jaarlijkse elektriciteitsproductie, die 50% hoger is dan de bestaande capaciteit. Dat zou neerkomen op een totaal van ongeveer 100 TWh per jaar in 2030 ofwel bijna het jaarlijkse stroomverbruik van Nederland.

“In Europa streven we naar ‘zero emission’ en willen we Europese energiezekerheid versterken. Daarom neemt de behoefte aan duurzame energie sterk toe”, zegt CEO Christian Rynning-Tønnesen van Statkraft. “Dankzij onze verhoogde investeringscapaciteit voeren we het tempo op om meer duurzame energie te kunnen produceren. We leggen de lat hoger dan ooit voor al onze regio’s en technologieën”.

Wijzigingen in het corporate management & oprichting duurzaam energiebedrijf

In lijn met deze herziene groeistrategie, voert Statkraft een aantal wijzigingen door in de organisatie. Scandinavië, Europa en Internationaal worden voortaan als drie verschillende bedrijfsonderdelen beschouwd en ingericht. Deze onderdelen worden geleid door Barbara Flesche als EVP Nordics,  Ingeborg Dårflot als EVP Europ en Jürgen Tzschoppe als EVP International.

Daarnaast richt Statkraft het duurzame energiebedrijf New Energy Solutions op, als afzonderlijk bedrijfsonderdeel, om extra aandacht te besteden aan nieuwe groene energietechnologieën en de energietransitie.

“Deze veranderingen helpen ons sneller te groeien in waterkracht, windenergie, zonne-energie en batterijopslag, met name door de betere coördinatie van onze verschillende activiteiten. En we geven prioriteit aan de ontwikkeling van nieuwe energieoplossingen, zoals groene waterstof”, zegt Christian Rynning-Tønnesen.

Vanaf 15 augustus 2022 bestaat het Corporate Management Team buiten Christian Rynning-Tønnesen en bovengenoemde personen nog uit Anne Harris (Chief Financial), Henrik Sætness (Officer & IT), Hallvard Granheim (EVP Corporate Staf) en  Birgitte Ringstad Vartdal als EVP Markets. Bron: Statkraft

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.